Ingezonden persbericht


Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Overijssel en de Regio Twente

Zwolle, 5 oktober 2011

Oost-Nederland wil leidend zijn in medische beeldtechnieken

Oost-Nederland wil wereldwijd een leidende positie verkrijgen in de ontwikkeling van innovatieve medische beeldvormingstechnieken, als CT-scans en echografie. De provincie Overijssel, Regio Twente en de Europese Unie investeren daarom in het Centre for Medical Imaging North Eastern Netherlands (CMInen). In het centrum werken het regionale bedrijfsleven, Siemens Nederland en de universiteiten van Nijmegen, Enschede en Groningen samen. Resultaat van de investeringen is om binnen vijf jaar bijna honderd banen te creëren.

Door het creëren van een open innovatiecluster, waarin kennis, bedrijvigheid en internationale contacten samen komen, gaat het CMInen samen met bedrijven uit Oost-Nederland commerciële kansen in de gezondheidssector beter benutten. Bedrijfsleven en specialisten uit de gezondheidszorg worden gekoppeld aan de wetenschap op de Twentse campus, de Nijmeegse en Groningse health omgeving. Vakgroepen van UMC St. Radboud zoals nucleaire geneeskunde en radiologie kunnen daar gebruikmaken van de faciliteiten.

Resultaten
Volgens gedeputeerde Maij van de provincie Overijssel worden door de gezamenlijke investeringen duidelijke economische resultaten geboekt: "Binnen vijf jaar nemen 21 partijen deel, waaronder tien starters. Hiermee wordt 97 fte aan nieuwe werkgelegenheid gecreëerd bij het regionale bedrijfsleven. Het gaat om banen voor hoogopgeleiden, die nu vaak nog wegtrekken naar andere delen van Nederland". Andere resultaten zijn dat (inter)nationale bedrijven naar de regio worden gehaald, en dat het internationale aanzien van de regio op het gebied van medische beeldvorming wordt vergroot door publicaties in wetenschappelijke tijdschriften, netwerkbijeenkomsten en congressen.

Maatschappelijk belang
Naar verwachting draagt het CMInen bij aan de verdere versterking van de samenwerking tussen Groningen, Enschede en Nijmegen op het gebied van medische technologie en medische beeldvormingstechnieken. De samenwerking in het innovatiecluster zorgt voor een sterke verbetering in de toepassing van beeldvormingstechnieken in oncologie, cardiologie en neurologie. Het tijdig kunnen ontdekken en vroegtijdig behandelen van patiënten in genoemde ziektegebieden is van groot maatschappelijk belang, onder andere om de zorgkosten te beperken en kwaliteit van leven te verbeteren.

Speerpunt
Het CMInen is door de Colleges van Bestuur, Raden van Bestuur van de UMC's en universiteiten van Twente, Groningen en Nijmegen erkend als speerpunt om de onderlinge samenwerking rond het thema Technologie en Gezondheid in de komende jaren te versterken.

EFRO-subsidie
CMI Twente BV ontvangt voor het project CMInen innovatiecluster ruim ¤ 730.000 subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), ruim ¤ 243.000 van zowel de provincie Overijssel, Regio Twente als het Rijk, en draagt zelf ¤ 1.556.000 bij.

'GO, gebundelde innovatiekracht'
Het Operationeel Programma Oost-Nederland EFRO 2007-2013 (GO Gebundelde Innovatiekracht) is een gezamenlijk Europees stimuleringsprogramma van de provincies Gelderland en Overijssel samen met de stedelijke netwerken Zwolle Kampen Netwerkstad, Stedendriehoek, Netwerkstad Twente, Regio De Vallei en Stadsregio Arnhem Nijmegen om de positie van nationale innovatieve regio verder te versterken. Kijk voor meer informatie over het stimuleringsprogramma 'GO Gebundelde Innovatiekracht' op www.go-oostnederland.eu

Innovatieplatform Twente
CMInen wordt ondersteund door het Innovatieplatform Twente, een initiatief dat gedragen wordt door de provincie Overijssel en Regio Twente.'