D66

woensdag 5 oktober 2011

Leven na de dood voor elektronica

Klein elektronisch afval, van scheerapparaten tot mobiele telefoons, belandt te vaak in de prullenbak.

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is dan ook blij dat het Europees Parlement dinsdag heeft besloten dat elektronisch afval beter moet worden ingezameld. Er komen nieuwe regels om zowel kleine als grotere apparaten, zoals koelkasten en wasmachines die in Midden- en Oost-Europa nog vaak op de vuilstort terechtkomen, beter in te zamelen (herziening van de zogenaamde WEEE-richtlijn).

Vergroening

In het kader van resource efficiency en de vergroening van de economie is het essentieel dat we waardevolle stoffen uit elektronisch afval terugwinnen. Nu komt het vaak terecht op een vuilstort in Afrika of Azië, waar kinderen een dollar per dag proberen te verdienen door de apparaten uit elkaar te halen.

Goud

In Nederland kan enorme winst worden geboekt met het inzamelen van klein elektronisch afval. In een ton mobiele telefoons zit 50 keer méér goud dan in een ton gouderts. We moeten toe naar urban mining : afval bevat de grondstoffen van morgen en vermindert de grondstofafhankelijkheid van de EU van derde landen. Dat is winst voor het milieu én winst voor onze economie.

85 procent

De belangrijkste verbetering die het Europees Parlement voorstelt is dat het percentage voor inzameling van elektronisch afval wordt opgehoogd naar 85 procent en dat consumenten in de toekomst hun klein elektronisch afval kunnen inleveren bij alle winkels die elektronica verkopen.