Ingezonden persbericht

Van: Pers LHV
Datum: 5 oktober 2011 19:27
Onderwerp: persbericht LHV: Maatregelen om zorgaanbod te beperken onontkoombaar door bezuiniging

UTRECHT - 5 oktober 2011

Huisartsen en patiënten vrezen hogere kosten en minder kwaliteit door bezuiniging
Maatregelen om zorgaanbod te beperken onontkoombaar

75 procent van de Nederlanders vindt dat op een essentiële voorziening als de huisartsenzorg niet bezuinigd moet worden. Ook niet in deze tijd waarin het kabinet voor een forse bezuinigingsopdracht staat. Dit blijkt uit een publiekspeiling via internet onder 1200 mensen, uitgevoerd door Maurice de Hond in opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Minister Schippers van VWS wil 132 miljoen euro bezuinigen op de huisartsenzorg. Maar de ondervraagden zijn van mening dat dit de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg aantast en leidt tot een stijging van de kosten. Ook volgens de huisartsen zelf leidt een bezuiniging onherroepelijk tot verlies aan kwaliteit. Uit een parallelle enquête van de LHV onder 2200 huisartsen blijkt dat 92 procent van de huisartsen maatregelen gaat nemen als de bezuiniging wordt doorgevoerd.

Voor 76 procent van de Nederlanders is de huisarts de belangrijkste persoon bij gezondheidsproblemen. 74 procent vindt dat het huidige systeem van huisartsenzorg ervoor zorgt dat er minder mensen in het ziekenhuis terecht komen. Meer dan 60 procent van de ondervraagden denkt dat verzwakking van de huisartsenzorg de kosten in de gezondheidszorg zal doen stijgen omdat meer mensen naar het ziekenhuis zullen moeten worden verwezen. 68 procent vindt het goed voor de kwaliteit van de zorg dat een verwijzing van de huisarts nodig is om een medisch specialist te bezoeken. En 75 procent vindt het voor de beheersing van de kosten in de zorg verstandig beleid dat een verwijzing van de huisarts noodzakelijk is voordat een medisch specialist bezocht kan worden.

Eerder doorverwijzen

Helaas denken huisartsen dat vaker doorverwijzen onontkoombaar is als de bezuiniging wordt doorgevoerd. Uit de enquête van de LHV onder 2200 huisartsen blijkt het volgende:

* 82 procent van de huisartsen ziet zich genoodzaakt patiënten eerder door te verwijzen

* 77 procent van de huisartsen overweegt met name om patiënten met complexe en arbeidsintensieve aandoeningen eerder door te verwijzen

* 65 procent van de huisartsen overweegt om het aanvullende zorgaanbod voor chronisch zieken te beperken

* 60 procent overweegt om het zorgaanbod in de avond-, nacht- en weekeinddiensten te beperken

Uit toelichtingen van huisartsen bij de enquête blijkt dat zij alleen op deze manier al hun patiënten nog kwalitatief goede zorg kunnen bieden.

Minder ondersteunend personeel
64 procent van de huisartsen overweegt te gaan bezuinigen op zijn ondersteunend personeel. Dit betekent dat er dan minder gebruik zal worden gemaakt van doktersassistentes en praktijkondersteuners. Huisartsen zullen zich hierdoor genoodzaakt zien meer taken op zich te nemen. Met als gevolg dat zij vaker zullen moeten doorverwijzen of buiten de spoedgevallen om minder bereikbaar zullen zijn.

Modernisering en innovatie stopt

Naast meer doorverwijzen en bezuinigen op personeel overweegt 86 procent van de huisartsen het stopzetten van voorgenomen investeringen. Dat betekent dat modernisering en innovatie in de huisartsenzorg tot stilstand komt.

Accepteren inkomensverlies

Huisartsen verwachten dat de bezuiniging niet aan henzelf voorbij zal gaan. 63 procent van de huisartsen geeft aan een inkomensverlies te accepteren.

---