Ruim kwart bedrijven verwacht banenverlies


Utrecht, 20111005 -- Uit onderzoek onder 350 bedrijven blijkt dat we de komende jaren kunnen rekenen op een groot banenverlies. 26% van de bedrijven voorziet de komende twee jaar gedwongen ontslagen. Dit betekent dat medewerkers die er vele trouwe dienstjaren op hebben zitten, het oude CV en de sollicitatiebrief uit de mottenballen moeten halen, maar tijden zijn veranderd.

Social media en de arbeidsmarkt

De afgelopen jaren hebben de social media ook de arbeidsmarkt sterk veranderd. Uitvoerige sollicitatiebrieven zijn vervangen door korte e-mails en advertenties in kranten zijn vervangen door social media campagnes. Frank Berends van outplacementbureau Brand New Job licht toe: "Uit onderzoek is gebleken dat 31% van de bedrijven tegenwoordig gebruik maakt van social media om werknemers te benaderen, en dit worden er per dag meer. Veel mensen hebben hun online presentatie daarop nog niet aangepast, waardoor het zoeken naar een nieuwe baan bemoeilijkt wordt. Als je als werkzoekende goed gebruikt maakt van social media, vergroot je je kansen op een baan enorm. Bijvoorbeeld door in je LinkedIn profiel de juiste woorden op te nemen, zo wordt je veel sneller gevonden en benaderd".

Kosten besparen door outplacement

Ook opmerkelijk is het feit dat slechts 18 % van de onderzochte bedrijven een overeenkomst heeft met een outplacementbureau of beschikt over een eigen mobiliteitsdienst. De rest van de medewerkers wordt dus aan hun lot overgelaten. "Vaak wordt via een vaststellingsovereenkomst of via de kantonrechter een ontslagvergoeding betaald. Bij een goed outplacementtraject kan een bedrijf veel kosten besparen. Je voorkomt op deze manier ziekteverzuim en bovendien kunnen organisaties de outplacementkosten vaak fiscaal aftrekbaar vergoeden uit het opleidingsbudget", aldus Frank Berends.

Brand New Job