Gemeente Cromstrijen


Kinderboekenweek 2011: Superhelden! (22-09-2011)

Heldenmoed staat centraal in de Kinderboekenweek 2011, die dit jaar plaatsvindt van 5 tot 15 oktober. Dit onder het motto: Superhelden! - Over dapper durven zijn. In veel kinderboeken staat de hoofdpersoon op een bepaald moment voor een keuze: grijp ik in of blijf ik aan de zijlijn staan. De keuze om iets te doen, maakt dat helden worden geboren. De Kinderboekenweek2011 wordt een eerbetoon aan alle kinderboekfiguren die dapper durven te zijn.

Grote en kleine helden
Een superheld hoeft niet iemand met bijzondere krachten te zijn, ook een ogenschijnlijk kleine daad kan iemand tot een grote held maken, zoals de dieren in de verhalen van Toon Tellegen, die met kleine daden zichzelf onsterfelijk maken. In de kinderliteratuur zijn veel grote en kleine helden te vinden. Naast bewerkingen van klassieke heldenverhalen over bijvoorbeeld Odysseus, worden ook nieuwe helden gecreëerd. Vaak zijn het helden tegen wil en dank, zoals Harry Potter. Overeenkomst tussen alle kinderboekhelden is dat hun naam niet verloren zal gaan.

Superhelden sparen
In de Kinderboekenweek kunnen kinderen in de Hoeksche Waard Superhelden sparen voor hun Superhelden Superplakboek. Jeugdleden kunnen in iedere vestiging van de Bibliotheek Hoeksche Waard het Supergrote Superhelden Superplakboek halen voor maar ¤ 0,50 (zo lang de voorraad strekt). Kinderen krijgen een zakje plaatjes als ze geleende boeken komen terugbrengen en zich met hun Superplakboek melden aan de balie. Superhelden sparen kan tot en met december 2011 of zolang de voorraad strekt. Om het album compleet je maken kunnen de kinderen plaatjes ruilen op woensdagmiddag 16 november tussen 14.00 en 16.00 uur.

Lekker lezen op een ABN AMRO leesbank
In 500 zakjes met Superheldenplaatjes zit een speciaal 'leesbank-plaatje', waarmee de kinderen een opblaasbare ABN AMRO Leesbank winnen.

Superheldenwedstrijd
Op woensdagmiddag 5 oktober om 14.00 uur opent kunstenares Ingrid Romeijn de Kinderboekenweek in Numansdorp door daar te gaan zitten schilderen. Tijdens de Kinderboekenweek organiseert de bibliotheek in samenwerking met de kunstenares een wedstrijd. Kinderen uit alle vestigingen kunnen op een leuke, originele manier laten weten wie hun superheld is. De winnaars krijgen een door Ingrid geschilderd schilderij van hun superheld. Inleveren van de deelname kan tot 30 oktober bij de balie van de bibliotheek.

Samen met de scholen
De Bibliotheek Hoeksche Waard ontvangt deze week circa 1200 schoolkinderen uit groep 4 in de bibliotheek om ze te laten kennismaken met Superhelden. De kinderen worden voorgelezen en maken zelf hun superhelden vouwboekje. Daarnaast wordt er op veel scholen extra voorgelezen, zijn er speciale kinderquizzen en worden verhalen verteld over echte helden.