Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Groningen, 27 september 2011

HOTDOCS

De wereld waarin wij leven is soms vreemder dan je kunt verzinnen.

Vanaf dit najaar vertoont ForumImages een selectie van de meest spraakmakende importdocumentaires van het afgelopen jaar. Elke eerste woensdagavond van de maand genieten van een documentaire die op geheel eigen wijze een klein deel van onze leefwereld laat zien. De films stemmen tot nadenken, zijn informatief, verrassend, uitdagend, vermakelijk of ronduit hilarisch, maar bieden altijd een onverwachte blik op de werkelijkheid. Woensdag 5 oktober in Hotdocs twee documentaires over internet en beeldcultuur. Because We Are Visual is een poëtische documentaire die de kijker onderdompelt in de virtuele ruimte van videoblogs. In People I Could Have Been And Maybe Am wordt met de camera van een gsm door de muren van het anonieme Londense stadsleven gebroken.

Because We Are Visual
Gerard-Jan Claes en Olivia Rochette, België 2011, 47 minuten, video, kleur, Engels en Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

Een poëtische documentaire die de kijker onderdompelt in de virtuele ruimte van videoblogs. Internet en online gemeenschappen worden verondersteld mensen dichter bij elkaar te brengen, maar paradoxaal genoeg lijkt de virtuele wereld de vloggers juist meer dan ooit te confronteren met hun eigen eenzaamheid. Aan de hand van op deze fora verzameld beeldmateriaal creëerden de filmmakers een eigen poëtisch universum waarbinnen via de webcam gedeelde gedachten, angsten, verlangens en beslommeringen samenvloeien.

People I Could Have Been And Maybe Am
Boris Gerrets, Verenigd Koninkrijk / Nederland, 2010, 53 minuten, video, kleur, Engels en Braziliaans gesproken, Nederlands ondertiteld Filmmaker Boris Gerrets probeert met de camera van zijn mobiele telefoon door de muren van het anonieme Londense stadsleven te breken. Op straat vindt hij drie mensen die de hoofdpersonen worden in zijn film: de dakloze drugsgebruiker Steve; de prachtige Braziliaanse alleenstaande moeder Sandrine, naarstig op zoek naar een echtgenoot en zangeres en dichteres 'Precious'. Gerrets wordt steeds verder meegezogen in de levens van zijn subjecten, waardoor de film in een interessant experiment verandert, dat de grenzen van de documentairefilm opzoekt.

BECAUSE WE ARE VISUAL & PEOPLE I COULD HAVE BEEN AN MAYBE AM

Woensdag 5 oktober, 20.30 uur
ForumImages, Hereplein 73, Groningen
Entree: ¤ 5,50; Studentenpas / CJP / Ouderen (65+) / SStadjerspas: ¤ 4,50 Reserveren: 050 312 04 33
www.forumimages.nl

HOTDOCS - Iedere eerste woensdagavond van de maand Woensdag 2 november - Les deux de la vague
Fascinerende documentaire met bijzondere archiefbeelden over de werkwijze, vriendschap en verwijdering tussen Jean-Luc Godard en François Truffaut. Woensdag 7 december - LENNONYC
Deze docu blikt met obscuur archiefmateriaal en diepgaande interviews met vrienden en muzikanten terug op de laatste jaren van het leven van John Lennon.