Openbare bibliotheek Amsterdam


Kinderboekenweek 2011 over Superhelden

Van 5 t/m 15 oktober vindt de Kinderboekenweek 2011 plaats. Het thema van de week is 'Superhelden; over dapper durven zijn'.

Tijdens de Kinderboekenweek worden in alle vestigingen van de OBA allerlei activiteiten georganiseerd. Van een Kinderboekenweekfeest tot de muzikale voorstelling Durf jij in het reuzenrad? en workshops Superhelden tekenen en knutselen van klei.

Een overzicht van alle activiteiten is te vinden in de online agenda en in het OBA-journaal, beiden te bekijken via onderstaande links.

Gouden Penseel 2011

De Gouden Penseel is dit jaar gewonnen door de Franse tekenaar Blexbolex (Bernard Granger). De Gouden Penseel wordt elk jaar uitgereikt aan het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. Granger won de prijs voor zijn boek 'Seizoenen'.

In het boek komen allerlei aspecten van de vier seizoenen voorbij in felgekleurde, prachtig vormgegeven illustraties. Van de kenmerkende aspecten van een seizoen zoals rode bladeren en een schaats tot beelden waar langer over nagedacht moet worden zoals een kind dat in een waterplas springt.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de Gouden Penseel wordt uitgereikt aan een buitenlandse illustrator. De prijs kan van oorsprong alleen worden uitgereikt aan een Nederlandse tekenaar.

De Zilveren Penselen gingen naar Vanessa Verstappen voor Armandus de Zoveelste en naar Joëlle Jolivet voor Kleuralles.