Universiteit Twente

Mammaprint kan in ziekenhuizen worden ingevoerd

29 september 2011

Onderzoeker van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis Valesca Retèl, zal 7 oktober haar proefschrift aan de universiteit van Twente verdedigen waarbij vanuit een breed maatschappelijk perspectief is gekeken naar de introductie van de Mammaprint, ook wel 70-genen profiel genoemd. De Mammaprint is een test waar vrouwen met borstkanker het risico op terugkeer van borstkanker kunnen laten bepalen en daarmee de noodzaak voor chemotherapie.

Het onderzoek wijst uit dat de invoering van de Mammaprint kosteneffectief is. Ook de organisatorische aanpassingen die een ziekenhuis moet maken om de Mammaprint uit te kunnen voeren bleken oplosbaar te zijn. Deze aanpassingen gelden voornamelijk voor de logistiek van een afdeling pathologie, die het weefsel dat bij de patiënt chirurgisch wordt afgenomen geschikt maakt voor de Mammaprint.

Retèl komt tot de conclusie dat de Mammaprint, die inmiddels zijn toegevoegde waarde in de behandeling van borstkanker al heeft aangetoond, geschikt is voor vergoeding en ook logistiek gezien geschikt is om in de dagelijkse praktijk in te kunnen voeren.