Gemeente Delft Stationsgebied Delft Zuid klaar
tweets over het station in een boekje: de allereerste twitterbundel

De metamorfose van het gebied rond station Delft Zuid is klaar. Voetgangers, fietsers en automobilisten kunnen het station makkelijker bereiken. Door de nieuwe inrichting en uitstraling voelen reizigers zich veiliger. Station Delft Zuid wordt daarmee een aantrekkelijke poort tot de Technologische Innovatie Campus Delft. Het is de bedoeling dat station Delft Zuid een betere naam krijgt.

Het stationsgebied heeft een innovatieve uitstraling gekregen waarin technologie en duurzaamheid verweven zijn in ontwerp. Het stationsgebied is nu een prettigere verblijfsplek door de open structuur, de goede verlichting en de lichte materialen die zijn toegepast. De bereikbaarheid is verbeterd door een bushalte en extra fietsenstallingen. Reizigers kunnen OV-fietsen huren uit een fietsautomaat, de bikedispenser.

Samenwerken aan mobiliteit
Gemeente Delft en het Stadsgewest Haaglanden investeerden met de Provincie Zuid-Holland, ProRail, BAM en NS ruim 3,5 miljoen euro in het stationsgebied. De werkzaam­heden hebben een jaar geduurd. Het station Delft Zuid wordt later een zogenaamd StedenbaanPlus-station. Het StedenbaanPlus-programma heeft tot doel een betere samenhang te krijgen tussen stedelijke ontwikkeling en mobiliteit bij stationslocaties door meer en snellere treinen te laten rijden via goed bereikbare stations. Een aantrekkelijke stationsomgeving nodigt mensen uit om met de trein te reizen.

Allereerste Twitter-bundel
De werkzaamheden en de uitstraling van het station inspireerden bijna honderd twitterende reizigers tot rijmpjes op Twitter. Deze zogenoemde twijmpjes - mijmeringen op Twitter - gingen behalve over het station en het gebied eromheen ook over alledaagse dingen in het leven en over nieuwsgebeurtenissen. In totaal zijn er 883 gepubliceerd op Twitter onder #delftzuid. De mooiste 'twijmen' zijn gebundeld in een boekje, de allereerste Twitter-bundel in Nederland. De Delftse wethouder Pieter Guldemond deelt de boekjes uit aan reizigers in de ochtendspits op vrijdag 7 oktober. De 'twijmen' zijn ook te lezen op www.delft.nl/twijmen.

Communicatieadviseur Guido Rijnja begon vanuit de trein te rijmen over Delft Zuid, reizend van zijn woonplaats Den Haag op weg naar zijn werk in Rotterdam. Op Nationale Gedichtendag (27 januari 2011) ontstond het idee. Een verrassende reeks retweets en gedichten zorgde binnen twee weken voor 15, binnen vier weken voor maar liefst 40 en na twee maanden voor zelfs 70 mededichters. Het twijmcollectief #DelftZuid, een kleine kern van zes mensen, zette er na 883 twijmpjes op 31 mei 2011 ook weer een punt achter. De dichters wilden niet té lang stilstaan bij stations. Officiële openingshandeling
Op vrijdag 7 oktober, om 12.00 uur, is de feestelijke opening van het stationsgebied Delft Zuid door gedeputeerde Ingrid de Bondt van de provincie Zuid-Holland, bestuurder Peter Smit van Stadsgewest Haaglanden en wethouder Pieter Guldemond van gemeente Delft.

Noot voor de redactie /