Gemeente Best

Gemeente sluit café De Kruik weekend 7 tot 10 oktober

04-10-2011

Wegens herhaalde overtreding geluidnormen en nalatigheid treffen maatregelen

De burgemeester van Best heeft, op grond van zijn bevoegdheid, besloten café De Kruik aan de Hoofdstraat 18 in Best van vrijdag 7 oktober 21.00 uur tot maandag 10 oktober 9.00 uur te sluiten. Aan de eigenaar van de horecaonderneming is hierover vanochtend, dinsdag 4 oktober een brief overhandigd. De redenen voor de sluiting zijn het herhaaldelijk overtreden van de geluidnormen en nalatigheid in het treffen van maatregelen. Hierdoor wordt ontoelaatbare hinder voor de omgeving veroorzaakt.

Tegen dit besluit kan de eigenaar binnen zes weken bezwaar maken. Ook kan hij een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter.

Overtredingen en nalatigheid
In de maanden augustus en september zijn diverse controles uitgevoerd door de afdeling Veiligheid en Handhaving van de gemeente. Naast geluidmetingen hebben er controles plaatsgevonden met betrekking tot de geluidinstallatie en in het bijzonder de geluidbegrenzer. Herhaaldelijk is gebleken dat het gebruik van de geluidbegrenzer niet voldeed aan de vereisten:
o begrenzer niet door de eigenaar zelf ingeregeld; o andere apparatuur aansloten dan op het moment van verzegelen; o nieuwe apparatuur die helemaal niet aangesloten was op de begrenzer. Het overtreden van de geluidnorm heeft op 13 september 2011 geleid tot een verbod op incidentele festiviteiten tot 1 september 2012. Naar aanleiding hiervan heeft de burgemeester nog een gesprek met de eigenaar van café De Kruik gehad, waarin hij is gewezen op zijn verantwoordelijkheden.
Er is dus sprake van herhaaldelijke overtredingen en nalatigheid in het treffen van maatregelen. In maart 2011 is de eigenaar gewaarschuwd dat de burgemeester bij volgende overtredingen van de geluidnormen over zal gaan tot verdergaande aanpassing van de sluitingstijden.

Voortraject
Vanaf juli 2010 heeft de gemeente, mede naar aanleiding van een groot aantal klachten, regelmatig het geluidniveau bij café De Kruik gemeten. Er is meerdere malen een overschrijding van de geluid-norm (tussen 7 en 25 decibel) gemeten, met name op momenten dat de zaal bij het café in gebruik was. Na herhaalde waarschuwingen zijn hiervoor dwangsommen opgelegd. In maart 2011 is het café twee vrijdagavonden op last van de burgemeester gesloten.

---