Rochdale


05 oktober 2011

Uitreiking tienduizendste kinderboek

Op Basisschool Annie MG Schmidt in Amsterdam West wordt in het kader van de Kinderboekenweek op 7 oktober het boek âBrand in Chocoladestadâ aan de leerlingen uitgedeeld.

Dit is een leesboek dat gaat over brandveiligheid, en de leerlingen spelen hierin zelf de hoofdrol. Tevens vindt de uitreiking plaats van het tienduizendste exemplaar. Deze actie is een initiatief van Stichting Ieder Kind Een Eigen Boek, die in het verleden al verschillende scholen in Amsterdam Zuidoost van dit bijzondere educatiemateriaal heeft voorzien (zie foto). Basisschool Annie MG Schmidt is de 125ste school waar het kinderboek wordt uitgedeeld. De brandweer is met een complete brandweerwagen uitgerukt, de leerlingen kunnen deze bewonderen en deel uitmaken van een `droge oefening'.

Hart voor de buurt
Samen met een bedrijf dat hart heeft voor zijn buurt kiest deze Stichting een school uit. De boeken voor basisschool Annie MG Schmidt worden mede mogelijk gemaakt door Woningstichting Rochdale in samenwerking met Brandweer Amsterdam-Amstelland. Iedereen komt zelf in het boek voor met de roep- en achternaam, de woonplaats, de leeftijd en de namen van drie vriendjes of vriendinnetjes. Met behulp van vrijwilligers en de leerkrachten zijn de gegevens van alle kinderen verzameld. Buurtbewoners uit Gein in Amsterdam Zuidoost zijn ooit spontaan hiermee begonnen. Het initiatief bleek zo'n succes dat al gauw andere buurten wilden meedoen.

Lezen en brandveiligheid
Stichting Ieder Kind Een Eigen Boek heeft als doel om zoveel mogelijk kinderen aan het lezen te krijgen, en ze voor te lichten over een belangrijk thema. Tien procent van de kinderen van acht jaar op de Nederlandse basisscholen kan niet lezen. Deze lopen daardoor een leerachterstand op die nauwelijks wordt ingehaald. Ieder jaar halen 70.000 jongeren geen diploma. 61 procent van de gezinnen in armoede wijken heeft geen kinderboek in huis. De stichting vindt het cruciaal dat ook bij deze doelgroep leesmateriaal terecht komt. Daarnaast heeft Rochdale brandpreventie hoog op de agenda heeft staan, en vindt dat je met voorlichting van bewoners hierover niet vroeg genoeg kunt beginnen.

Waar: Pieter Langendijkstraat 44, 1054 ZB Amsterdam. Locatie: het schoolgebouw. Contactpersoon: Arwen Bergfeld: 020-6182988. Tijd: 13.30 uur.

Voor meer informatie bel Nico de Leeuw, woordvoerder/senior media-adviseur Woningstichting Rochdale, M 06 - 212 58 004 of mail ndeleeuw@rochdale.nl. Op vrijdag kunt u terecht bij Joram Bronwasser, communicatieadviseur. M 06 519 38 337 of mail jbronwasser@rochdale.nl.