GroenLinks

Jolande Sap bezoekt megastal tijdens groene provincietour in Noord Brabant

Fractievoorzitter Jolande Sap bezoekt vrijdag 7 oktober in de Peel een megastal waarin varkens worden gehouden. Ook spreekt ze met natuurorganisaties over de impact van de vee-industrie op de regio Noord Brabant. Sap wordt tijdens dit werkbezoek vergezeld door de Kamerleden Jesse Klaver, Arjan el Fassed en Liesbeth van Tongeren, Europarlementariër Bas Eickhout, Eerste Kamerlid Margreet de Boer. In Den Bosch spreekt Sap met duurzame ondernemers. De dag wordt afgesloten in Eindhoven met een politieke talkshow: `Borrelen met Sap'.

Het bezoek start op het provinciehuis in Den Bosch, waar GroenLinks-wethouder Bart Eigeman ondernemers van het Bossche Energie Convenant een podium biedt deze groene succesformule toe te lichten.

Sap spreekt verder met de ondernemers over de belemmeringen die zij tegenkomen bij het verduurzamen van hun productie. Biedt de Green Deal van het kabinet genoeg soelaas? Commissaris van de Koningin Van de Donk spreekt een slotwoord.

Megastal

In een volle bus rijdt de Haags/Brusselse delegatie met Brabantse GroenLinks-politici naar de Peel om de stallen van varkenshouder Wim Pluk te bezoeken. Ook worden ze bijgepraat door leden van Brabantse natuur en milieuorganisaties over de impact van megastallen.

Borrelen met Sap

Het provinciebezoek wordt afgesloten met een politieke talkshow "Borrelen met Sap". In Noord Brabant is deze op vrijdag van 17.00 tot 18.00 uur in De Etalage, Mecklenburgstraat 1 in Eindhoven. Daar wordt Jolande Sap onder meer geïnterviewd over de Green Deal van dit kabinet.

Bas Eickhout wordt aan de tand gevoeld waarom GroenLinks zoveel moeite doet Griekenland binnen de Euro te houden. Jesse Klaver vertelt over zijn Brabantse roots en praat met Statenlid Paul Smeulders en adjunct-directeur Joep Brouwers van Brainport Development over `Brainport 2020', een ambitieus plan waarmee Nederland moet doorstoten naar de top vijf van meest duurzame en concurrerende economieën.

Groene provincietour

Tot de zomer van 2012 bezoekt Sap elke maand een provincie. Eerder bezocht ze Groningen, Flevoland en Zeeland. Tijdens haar bezoeken gaat ze op zoek naar de verhalen van groene ondernemers. Wat zijn de succesfactoren? Wat willen zij dat de overheid doet of juist laat? Tegen welke belemmeringen lopen ze aan?