Biesieklette kan door

Persbericht van Gemeente Den Haag

Voor Biesieklette dreigde door het afbouwen van de ID-banen een groot personeelstekort. Voor 2012 kan Biesieklette de ontstane lege plekken deels invullen met 55 leerwerkbanen. Daarnaast gaat Biesieklette werken met veertien mensen die voor een langere periode een stalling onder hun hoede hebben. Deze 'mentoren' begeleiden ook leerwerkmedewerkers en andere tijdelijke krachten bij de dagelijkse werkzaamheden. Wethouder Peter Smit (Verkeer) complimenteert Biesieklette: "De leiding van Biesieklette heeft slim de eindjes aan elkaar geknoopt. De gemeente Den Haag zal Biesieklette blijven steunen."

Stallingen binnenstad
Een deel van het personeelstekort kan worden opgelost door enkele bewaakte stallingen die minder gebruikt worden om te zetten naar onbewaakt stallingen. Er zijn zes bewaakte stallingen in de binnenstad: Buitenhof, Grote Halstraat, Prinsegracht, Grote Markstraat, Voldergracht en Spuiplein. Het gebruik van de stallingen is erg verschillend, waarbij de stalling Buitenhof bijna 65.000 bezoekers per jaar heeft en de stalling Prinsegracht een kleine 10.000. Het gebruik van de stalling Prinsegracht blijft ver achter bij de overige stallingen, maar kent wel een aanzienlijke inzet van personeel vanwege de openingstijden. Om de personeelsinzet beter over de stallingen te kunnen verdelen, wordt de stalling Prinsegracht een onbewaakte stalling.

De stalling op de Grote Markt gaat verdwijnen. De onevenredig hoge kosten die het steeds op- en afbouwen van deze stalling bij evenementen met zich mee breng, verdwijnen daardoor ook. Daarvoor in de plaats komt een nieuwe, grotere fietsenstalling in de kelder bij de parkeergarage De Laan. De nieuwe stalling biedt plek aan 500 fietsen en krijgt een werkplaats voor fietsreparatie, waar door Biesieklette mensen worden opgeleid tot fietsenmaker. Wethouder Smit: "De realisatie van een grote inpandige fietsenstalling is een belangrijke doorbraak in het terugdringen van het tekort aan fietsenstallingen in de binnenstad. De ruimte die vrij gaat komen, biedt perspectief voor de ontwikkeling van de Grote Markt."

De inzet van personeel wordt ook beter verdeeld door het aanpassen van openingstijden:
de openingstijden van de stalling Buitenhof worden op zondagochtend uitgebreid;
de openingstijden van de stalling Spuiplein worden beperkt en gaan aansluiten op openingstijden van het stadhuis en de bibliotheek; de stalling Grote Halstraat zal op zondag sluiten, waarbij gebruikers van de buurtstalling nog wel toegang hebben.

Stallingen buiten het centrum
De twee stallingen bij de Haagse Markt worden goed gebruikt en de inzet van personeel blijft daarom onveranderd. Bij winkelcentrum Leyweg blijft het gebruik van de stalling Melis Stokelaan achter bij de stalling Hengelolaan. Van de stalling Zuiderpark maken minder dan 5.000 gebruikers per jaar gebruik.
Om personeel beter in te kunnen zetten, zullen de stallingen Hengelolaan en Zuiderpark onbewaakte stallingen worden. De stalling bij het Hagaziekenhuis zal in de loop van 2012 verdwijnen omdat het contract afloopt.

Seizoenstallingen
In Scheveningen zijn vier seizoensstallingen, waarvan de stalling Zuiderstrand maar twee maanden per jaar open is en de overige stallingen zeven maanden. De stalling Zuiderstrand kent weinig gebruikers, de andere stallingen (Noord Boulevard, Palaceplein en Strandweg) worden matig tot goed gebruikt. Vanwege het beperkte gebruik wordt de stalling Zuiderstrand een onbewaakte stalling.

Naar verwachting kan eind 2012 een nieuwe bewaakte stalling open gaan. Deze stalling is onderdeel van de Nieuwe Boulevard en komt bij het Beachstadion. Bij deze stalling kunnen ook strandrolstoelen geleend worden en er komen e-bike oplaadpunten.

Tarief
Vanaf 2012 wordt het stallingstarief voor alle Biesieklettes gelijk: 50 cent voor de eerste dag en voor de navolgende dagen 1,50 euro per dag. Bij de seizoenstallingen op Scheveningen en Kijkduin wordt het tarief 1 euro.




Razende Robot Reporter