Meer eenheid in de waterketen door optimalisatiestudies

Persbericht van Wetterskip Fryslan

Verbeteren van het milieurendement en duurzaamheid, verbetering in prijs en prestatie. Met die doelen voor ogen is afgelopen jaar een optimalisatiestudie uitgevoerd door Wetterskip Fryslan en de gemeenten Weststellingwerf en Ooststellingwerf voor de zuiveringskring van de rioolwaterzuivering in Wolvega. Een zuiveringskring bestaat uit een afvalwaterzuivering met de daarop aangesloten riolering van één of meerdere gemeenten. In de optimalisatiestudie is onderzocht hoe de afvalwaterketen nog beter kan functioneren. De eerste uitkomsten en de daaruit voortvloeiende afspraken zijn vastgelegd in een afvalwaterakkoord, dat op vrijdag 7 oktober 2011 door Wetterskip Fryslan en de gemeenten Ooststellingwerf en Weststellingwerf wordt ondertekend.

Uit de optimalisatiestudie blijkt dat de rioolwaterzuivering in Wolvega gerenoveerd en gemoderniseerd moet worden. De tweede uitkomst is dat er - als pilot - een meetprogramma in de riolering wordt gestart, om de werking van het systeem verder te optimaliseren. Doel van het meetprogramma is om op een effectieve manier de hoeveelheid afvalwater verder te verlagen, overstroomde straten te voorkomen en het milieurendement in de afvalwaterketen te verhogen.

Waterketen
Drinkwaterbedrijven, gemeenten en waterschappen zorgen iedere dag voor schoon water uit de kraan en de afvoer en zuivering van vuil water, de zogenoemde waterketen. "In de optimalisatiestudie wordt voor de hele waterketen - drinkwater, riool, zuivering - in beeld gebracht waar de kosten zitten", aldus Wietze de Haan, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslan. "Naast investeringen wordt gekeken naar het beheer en onderhoud. Bovendien verwachten wij dat er ook nog milieurendement behaald kan worden door de afvalwaterketen als één systeem te beschouwen en slim te besturen."
Er spelen dan zaken mee als de kwaliteit van het oppervlaktewater, energiegebruik en emissies van broeikasgassen. Maar ook materiaalgebruik en terugwinning van grondstoffen. Tot slot kijkt men naar aspecten van de organisatie van beheer en onderhoud en de robuustheid van de oplossingen. Want ook bij inspanningen op het vlak van duurzaamheid en milieurendement moet duidelijk zijn wat het oplevert.
De resultaten worden vastgelegd in een afvalwaterakkoord tussen Wetterskip Fryslan en de betreffende gemeente(n).

De Haan: "Zo'n gezamenlijke aanpak van de waterketenpartijen betekent een meerwaarde voor ons allemaal. Dat moet de uitdaging voor de toekomst zijn."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.wetterskipfryslan.nl
Bijlage:
* pb_11_56 meer eenheid in de waterketen door optimalisatiestudiespdf




Razende Robot Reporter