Gemeente Eindhoven

Minister Van Bijsterveldt en Lenie Scholten ondertekenen overeenkomst over homo-emancipatie

Minister Marja van Bijsterveldt heeft woensdag 5 oktober in Den Haag met de gemeente Eindhoven en 21 andere gemeenten een intentieverklaring ondertekend op het gebied van homo-emancipatie. Daarmee breidt Van Bijsterveldt het aantal gemeenten met een roze emancipatiebeleid fors uit.

De gemeente Eindhoven en de overige deelnemende gemeenten zeggen toe voor 1 februari a.s. een plan op te stellen om de veiligheid en weerbaarheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT's) én de sociale acceptatie van deze groepen in hun gemeente te verbeteren. Minister Van Bijsterveldt stelt hier vervolgens per gemeente gedurende een periode van drie jaar 20.000 euro per jaar voor beschikbaar.

Veiligheid homoseksuelen

De sociale acceptatie van homoseksuelen is de laatste jaren toegenomen. Toch hebben homoseksuelen en transgenders regelmatig te maken met onveiligheidsgevoelens en geweld. Het kabinet zet verschillende acties in om geweld te voorkomen, de weerbaarheid van jongeren te vergroten en de sociale acceptatie van homoseksualiteit in kringen waar dat moeilijk ligt, te bevorderen.

Ter bevordering van de veiligheid op straat en in wijken en de weerbaarheid van homoseksuele jongeren maakt het kabinet afspraken met gemeenten die actief lokaal homobeleid voeren over preventie en veiligheid. Ook gaat het kabinet de aangiftebereidheid, registratie en opvolging van discriminatiemeldingen actief bevorderen. In Eindhoven kan dit zowel bij de politie als bij het meldpunt Anti Discriminatie. Geweld met een discriminerend motief wordt zwaarder bestraft. Daarmee laat het kabinet zien dat discriminatie - op welke grond dan ook - onacceptabel is.

Koplopers

Afgelopen juni hernieuwde Van Bijsterveldt in Amsterdam afspraken met 18 grote gemeenten die al langer een actief `roze' emancipatiebeleid voeren. Deze zogenaamde koplopergemeenten en de minister spraken af om ook de komende jaren verder te bouwen aan de sociale acceptatie van LHBT'ers. Van Bijsterveldt sprak toen de ambitie uit om het aantal koplopergemeenten uit te breiden tot het grootste deel van de G50 en de grotere gemeenten in Zeeland. Met de 22 huidige ondertekenaars wordt het aantal gemeenten meer dan verdubbeld.

De 21 gemeenten die 5 oktober de intentieverklaring hebben ondertekend, zijn: Alkmaar, Almere, Breda, Capelle aan den IJssel, Delft, Eindhoven, Goes, Haarlem, Helmond, Hengelo, Hoorn, Leidschendam-Voorburg, Middelburg, Oss, 's-Hertogenbosch, Schiedam, Sittard-Geleen, Súdwest Fryslãn, Venlo, Vlissingen, Westland en Zoetermeer.