Nieuws

Minder slechte vetten in voeding

vrijdag 7 oktober 2011

Gisteren maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de resultaten van een groot voedingsonderzoek onder Nederlanders van 7 tot 69 jaar bekend. Conclusie: Nederlanders eten nog steeds te weinig fruit, groente, vis en vezels. En dat is slecht voor de gezondheid.

De onderzoekers brachten ook positief nieuws. De hoeveelheid transvetzuren in voedingsmiddelen is afgenomen. Transvetzuren zijn erg slecht voor de gezondheid. Het aandeel verzadigde vetzuren, ook slecht voor het lichaam, verbeterde helaas niet.

Gezondere voedingsmiddelen
Veel en ongezond eten veroorzaakt overgewicht en kan leiden tot hart- en vaatziekten. De Hartstichting zet zich daarom in om de samenstelling van voedingsmiddelen te verbeteren. We proberen fabrikanten te stimuleren om minder zout, suiker en slechte vetten in hun producten te verwerken.

Ineke van Dis is voedingsdeskundige bij de Hartstichting. In reactie op het onderzoek zegt zij: 'We zijn blij met de conclusie dat er minder transvetzuren in voeding zitten dan voorheen. Dat betekent gezondheidswinst voor Nederlanders. Maar we blijven ons inzetten om gezondere voeding in de supermarkten te krijgen, want veel Nederlanders eten nog steeds te ongezond."

Tips voor een gezonde leefstijl
Wilt u gezond eten? Bekijk dan onze tips en adviezen.