Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Neerslagwaarnemers op het KNMI
7 oktober 2011 - Als dank voor hun jarenlange verdiensten en om ze het belang van hun vrijwilligerswerk uit te leggen, heeft het KNMI op woensdag 5 oktober de neerslagwaarnemers een dag in De Bilt uitgenodigd. Bijna 200 neerslagwaarnemers vanuit het hele land kregen te horen wat er met hun metingen gebeurt en werden voorbereid op de winter op het gebied van sneeuwhoogtemetingen.
De neerslagwaarnemers bij het KNMI.
`Ambassadeurs van het KNMI' en `de mensen achter de schermen' noemde hoofddirecteur Frits Brouwer van het KNMI de neerslagwaarnemers in zijn welkomstwoord. Zonder de dagelijkse metingen van deze vrijwilligers zou het KNMI nooit een representatief beeld kunnen krijgen van de hoeveelheid neerslag die in Nederland op een dag valt. Juist bij neerslag is het belangrijk om op zoveel mogelijk plekken te meten. In totaal meten zo'n 325 vrijwilligers bij hun woning neerslag en geven de metingen telefonisch dagelijks door aan het KNMI.

Als dank voor hun verdiensten kregen alle neerslagwaarnemers een Bosatlas van het Klimaat waarin goed is te zien waar hun metingen onder andere voor dienen. Frits Brouwer overhandigde een exemplaar aan de familie Frusch-Vos uit het Limburgse Buchten die het langst waarnemingen voor het KNMI doet, namelijk vanaf 1 september 1948.

Naast een bezoek aan het KNMI-gebouw werd in lezingen van KNMI'ers uitgelegd wat er gebeurt met de waarneemgegevens als ze bij het KNMI binnen komen, hoe neerslagwaarnemingen met de buienradar gaan en wat het belang is van sneeuwhoogtemetingen.

Eerste uitgave: 07-10-11