Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011
06-10-2011 Donner oneens met Eigen Huis over woonlasten koper

Minister Donner van BZK is het niet eens met de Vereniging Eigen Huis (VEH) dat in de berekening van de woonquote van kopers geen rekening wordt gehouden met kosten voor onderhoud en verbetering aan de eigen woning. Hij schrijft dit in antwoord op Kamervragen van Linda Voortman van GroenLinks.

Klacht

Eigen Huis had bij Donner geklaagd dat het ministerie onderhoud en verbetering aan eigen woningen ten onrechte niet meeneemt bij de berekening van woonquotes in het Woononderzoek. Die zouden in de praktijk fors hoger liggen dan het ministerie voorspiegelt. Donner is het daar grotendeels mee oneens.

Dubbel

/pages/nieuws/images/kortNieuws/tuinonderhoud.bmp

Voor zover deze uitgaven zijn gefinancierd via een hypothecaire lening, zijn de kosten die eigenwoningbezitters hebben voor onderhoud en woningverbetering wél meegenomen in het Woononderzoek, schrijft Donner in zijn antwoord. `Door alle onderhoud- en verbeteruitgaven bij de bestaande woonquote op te tellen, rekent VEH dus een deel van de onderhoudslast ten onrechte dubbel', kapittelt hij Eigen Huis.

Huurders

`De VEH gaat in haar publicatie over de woonuitgaven verder voorbij aan het gegeven dat ook huurders te maken hebben met onderhoudsuitgaven, voor bijvoorbeeld tuinonderhoud, herstelwerkzaamheden en binnenschilderwerk', vervolgt de minister. Hiermee stelt hij zich achter het standpunt van de Woonbond. Donner geeft wel aan dat de totale onderhoudskosten van eigenwoningbezitters hoger zijn dan die van huurders. `Te denken valt daarbij aan extra uitgaven voor buitenschilderwerk en onderhoud aan het dak en de gevel.'