D66

vrijdag 7 oktober 2011

Hervorming ambtenarenrecht levert meer geld op

De hervorming van het ambtenarenrecht die D66 en CDA in een initiatiefwet voorstellen, levert meer geld op dan uit eerdere berekeningen bleek. Ook zal het ziekteverzuim dalen en de arbeidsproductiviteit van ambtenaren stijgen. Dit blijkt uit onderzoek van SEO dat de minister van Binnenlandse Zaken vandaag openbaar maakt.

Goed nieuws

De minister van Binnenlandse Zaken heeft aan de Tweede Kamer een onderzoek gestuurd naar de kosten en baten van het initiatiefwetsvoorstel van Kamerleden Koser Kaya (D66) en Van Hijum (CDA) om de rechtspositie van ambtenaren gelijk te trekken aan die van de private sector. SEO economisch onderzoek en Regioplan beleidsonderzoek hadden hiernaar in 2006 al onderzoek gedaan. Koser Kaya en Van Hijum zien in het nieuwe onderzoek hun mening bevestigd, dat in 2006 de kosten te hoog en de baten te laag waren ingeschat. SEO en Regioplan komen nu tot eenmalige kosten die kunnen variëren van 53 tot 86,3 miljoen euro en structurele baten die liggen tussen 6,6 en 21,9 miljoen euro per jaar. "Bij een goede planning en sturing van het proces - waarbij de kosten in de hand worden gehouden - en de baten gunstig uitvallen, is de investering in 3 jaar terugverdiend", aldus SEO/Regioplan. Koser Kaya: "Met ons plan besparen we meer geld dan gedacht. Dit is goed nieuws in economisch zware tijden."

Ziekteverzuim

De onderzoekers noemen het aannemelijk dat de arbeidsproductiviteit beperkt zal stijgen en het ziekteverzuim dalen, maar hoeveel geld dat oplevert is nog niet bekend. Ter illustratie wijst SEO/Regioplan er wel op, dat een daling van het ziekteverzuim met 0,1 procent een potentiële besparing oplevert van 15 tot 20 miljoen euro per jaar.

Congressen

SEO/Regioplan erkennen dat normalisatie van de rechtspositie van ambtenaren méér is dan een investeringsproject, omdat er ook maatschappelijke doelen mee worden gediend. Dat sluit aan bij het feit, dat Koser Kaya en Van Hijum hun wetsvoorstel primair verdedigen met een principieel argument: de rechtspositie van ambtenaren en werknemers in de private sector dient zo veel mogelijk gelijk te zijn.

Overigens zijn Koser Kaya en Van Hijum het niet op alle punten met de inschattingen van SEO/Regioplan eens. Zij menen dat nog steeds veel te hoge bedragen worden begroot voor grootschalige voorlichtingsbijeenkomsten en congressen, voor urenverlies door werkoverleg over de normalisatie - twee uur per ambtenaar - en voor de kosten van vakbonden, onder meer voor de opleiding van kaderleden.