Gemeente Maasgouw


Begroting 2012: Op weg naar financiële zekerheid

Vanaf 2010 wordt door de gemeente bezuinigd om de gevolgen van de economische crisis op te vangen. In 2013 zullen we opnieuw bezien welke keuzes noodzakelijk zijn om ervoor te zorgen dat onze begroting ook in de toekomst geen tekorten vertoont.

Op basis van een uitgevoerde inventarisatie medio 2011 hebben we zicht op een aantal uitgewerkte financiële alternatieven: het betreft de mogelijke inzet van Essentmiddelen, onze lokale lasten, de gemeentelijke reserves en de mate waarin we kosten toerekenen aan leges.

Heroriëntatie ambitieniveau
In het laatste kwartaal van 2011 gaan we alle wensen en ambities voor de komende jaren in kaart brengen. Daarnaast inventariseren we ook alle besparingsmogelijkheden, zowel door te kijken naar versobering of afschaffing van producten, maar ook door besparingen op onze eigen bedrijfsvoering.
In de inventarisatie willen we ook de onderzoeksgegevens uit `Waarstaatjegemeente' betrekken; dit is een onderzoek naar de prestaties van de gemeente Maasgouw op basis van een uitgevoerde enquête.
In het eerste halfjaar 2012 maken we op grond van deze totaalinventarisatie weloverwogen keuzes om daarmee financiële zekerheid te waarborgen en onze gemeente Maasgouw toekomstbestendig blijft.

Uitvoeringsjaar
Het jaar 2012 met een uitloop naar 2013 zijn uitvoeringsjaren voor diverse grote projecten, waartoe in voorliggende periode is besloten. Het betreft o.a. realisatie van de brede scholen Stevensweert, Thorn en Maasbracht, het Havenfront Midden Maasbracht en de ontsluiting van het Essent-terrein. Daarnaast is vaststelling en aanzetten tot uitvoering van de structuurvisie aan de orde.

Verder zijn er ontwikkelingen van buitenaf die hun weerslag hebben op onze organisatie voor de komende jaren en die zorgvuldige voorbereiding vergen: de vorming van de Regionale UitvoeringsDiensten (RUD's), decentralisatietaken zoals de nieuwe wet Werken naar Vermogen, overheveling van de Jeugdzorg en aanpassingen AWBZ.

Voor de belastingen en leges wordt voorgesteld een indexering van 2,5% toe te passen, met uitzondering van de marktgelden en parkeergelden. De laatstgenoemde heffingen blijven ongewijzigd.

Bestuurlijke behandeling
Het college heeft de concept-begroting 2012 op 27 september vastgesteld. De gemeenteraad debatteert op 10 november over de Begroting 2012.


* Programmabegroting 2012.pdf (695,75 KB)

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00