NEN


07-10-2011

Normen voor brandveiligheid van woningen

Vrijdagochtend 7 oktober vermeldt het nieuws dat een aantal mensen gewond is geraakt bij een brand in een flat in Schiedam. Ook een brand in een kelder van een flat in Breukelen heeft voor geworden gezorgd. Vorige week nog werd vermeld dat mensen gemiddeld drie minuten de tijd hebben om het huis uit te vluchten bij een woningbrand. Dertig jaar geleden duurde het nog 17 minuten voor een brand zich door het huis had verspreid. Die tijd is drastisch ingekort doordat bouwmaterialen en meubels steeds meer brandbare stoffen bevatten.

Dit is gebleken uit informatie van de Brandwondenstichting. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 7000 woningbranden. Volgens de stichting duurt het gemiddeld 8 minuten, voordat de brandweer ter plekke is. "Brand is dus sneller dan de brandweer", aldus René Hagen, lector brandpreventie van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV).

Hagen zegt dat mensen ten onrechte denken dat ze heel veel tijd hebben om te vluchten bij een brand. ''Bij een brand komen vaak veel giftige gassen vrij en ook de rook zorgt voor een niet overleefbare situatie. Door de snelle rookontwikkeling zie je vaak geen hand voor ogen."

Eisen voor rookmelders in NEN 2555

Goede rookmelders zorgen ervoor dat mensen snel worden gewaarschuwd als er brand uitbreekt, en kunnen slachtoffers voorkomen. De norm NEN 2555 geeft regels voor rookmelders die in woningen worden toegepast. De norm geeft aan waar en hoeveel melders er moeten worden toegepast en hoe deze eventueel kunnen worden gekoppeld.

Brandbare stoffen

Dat bouwmaterialen en meubels steeds meer brandbare stoffen bevatten, is een feit. Maar hoe daarop in te spelen? Er zijn normen die daar richtlijnen voor bieden. Er is nu een ISO-norm in ontwikkeling voor de bepaling van het brandgedrag van matrassen: ISO 12949 Standaard meetmethode van de warmteafgiftesnelheid van moeilijk brandbare matrassen. Een deel van de branden ontstaat door roken in bed. Door een moeilijk brandbaar matras te gebruiken, is het huis ook weer wat veiliger. Daarnaast stelt de norm NEN-EN-IEC 60065 veiligheidseisen voor audio en video apparatuur. De norm zorgt ervoor dat een brand veroorzaakt in het apparaat geen schade veroorzaakt voor de omgeving. Bovendien stelt deze norm eisen aan de ontvlambaarheid van televisies door kaarsen.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze onderwerpen kunt u contact opnemen met NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 390, e-mail: info@nen.nl.