Voedsel en Waren Autoriteit

Onderzoek melkveehouderij Brummen afgerond

Nieuwsbericht nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit | 07 oktober 2011

Controleurs van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) hebben het onderzoek naar de identificatie en registratie van de runderen bij een melkveehouderij in Brummen afgerond. Na een DNA-onderzoek zijn bijna alle onjuist geregistreerde runderen identificeerbaar en deze kunnen nu verkocht worden. Ook is besloten dat de nVWA niet gaat graven naar dode dieren op het terrein van het bedrijf .

De aanleiding voor de controle was een melding van dierenverwaarlozing. Op het betreffende bedrijf werden 187 runderen aangetroffen waar bij een groot deel van de runderen de identificatie en registratie onjuist was. Vanuit Europa is het verplicht dat koeien, schapen, geiten en varkens geregistreerd staan in het Identificatie en Registratie systeem voor dieren (I&R-systeem). Hierdoor zijn levende dieren snel terug te vinden. Na DNA-onderzoek is van een groot aantal runderen de identiteit aangetoond en deze zijn inmiddels voorzien van de juiste oormerken. Dat betekent dat deze dieren nu verkocht kunnen worden. De overige niet-identificeerbare runderen, ongeveer 60, mogen het bedrijf niet verlaten.

De nVWA heeft een aantal weken terug 15 kadavers van runderen opgegraven. Van deze dieren is niet meer vast te stellen waaraan ze zijn gestorven. Het is niet uitgesloten dat er nog dode dieren op het terrein zijn begraven. De nVWA heeft besloten niet verder te graven, omdat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit