40 jaar strijden tegen littekens

Persbericht van Nederlandse Brandwonden Stichting

Beverwijk, 7 oktober 2011 - De Brandwonden Stichting bestaat 40 jaar en staat aan de vooravond van de Jubileumcollecte. Een mijlpaal, die we zonder de steun van meer dan 60.000 collectanten nooit hadden kunnen behalen. Want mede dankzij hun inzet hebben we de afgelopen 40 jaar veel bereikt. Was je vroeger ten dode opgeschreven, tegenwoordig overleeft bijna iedereen ernstige brandwonden. Maar daarmee staat de Brandwonden Stichting voor een nieuwe uitdaging. Want hoe geef je mensen die door brandwondenlittekens voor het leven getekend zijn een goede kwaliteit van leven?

Gezien de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal, luidt de oproep van de Jubileumcollecte 'Hup Holland Geef!'. Want mensen met brandwonden zijn vaak doelwit van vervelende opmerkingen en leven in een samenleving waarin je met een geschonden uiterlijk jezelf driedubbel moet bewijzen. Terwijl iedereen 'Oranje' naar een EK-plaatsing juicht, laat de Brandwonden Stichting Nederlanders stilstaan bij een andere strijd: de levenslange strijd van brandwondenslachtoffers tegen de littekens. Omdat de Brandwonden Stichting geen subsidie ontvangt en grotendeels afhankelijk van inkomsten uit de collecte is, geldt de Jubileumcollecte van 9 t/m 15 oktober als belangrijkste week van 2011.

Van overleven naar kwaliteit van leven
In 1971 richtte professor Rudy Hermans de Brandwonden Stichting op. Als chirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk zag hij regelmatig zware brandwondenslachtoffers vanuit de Hoogovens binnenkomen. In die tijd was iemand met ernstige brandwonden ten dode opgeschreven. Dankzij Hermans' inzet werd snel vooruitgang geboekt en 40 jaar later overleven patiënten ernstige brandwonden bijna altijd. Nederland telt nu drie brandwondencentra en is één van de koplopers in de internationale brandwondenzorg. Maar, nu mensen ernstige brandwonden bijna altijd overleven, willen we ook dat brandwondenpatiënten invulling geven aan hun leven zoals zij dat willen, niet gehinderd door hun littekens. Daarom komt een groot deel van onze inkomsten ten goede aan wetenschappelijk onderzoek gericht op het verbeteren van brandwondenlittekens en de psychologische impact ervan.

Hup Holland Geef!
Waar een klein land groot in kan zijn. Want de Nederlandse Brandwonden Stichting heeft ook over de grenzen een voortrekkersrol. Zo worden onze preventiecampagnes in het buitenland gekopieerd. En gooien onze lotgenootprojecten hoge ogen. Ook worden Nederlandse wetenschappelijke onderzoeken over brandwonden nauwgezet gevolgd en veelal hoog gewaardeerd. Al met al prestaties waar we na 40 jaar absoluut trots op mogen zijn. En werk dat dus zeker voortgezet moet worden. Vandaar nogmaals de oproep: Hup Holland Geef!

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Links:
http://www.brandwondenstichting.nl/collecte2011


Razende Robot Reporter