Provincie Overijssel


----------
Besluitenlijst Van 6 oktober 2011

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Vraag om financiële bijdrage Sportcentrum De Dinkel Twente in Denekamp (GM-beslissing d.d. 28-9-2011) Kenmerk: 2011/0166587

Werkgroep Sportcentrum De Dinkel Twente heeft Gedeputeerde Staten geïnformeerd over de plannen om te komen tot een sportcomplex met zorg- en therapiefaciliteiten en een 50-meter zwembad van Olympische afmetingen. Gedeputeerde Staten hebben met belangstelling kennisgenomen van deze plannen maar moeten constateren dat er geen regeling is waarbinnen het plan valt.

Onderwerp: IPO portefeuillehoudersoverleg Cultuur d.d. 29 september 2011 (GM-beslissing d.d. 28-9-2011) Kenmerk: 2011/0172166

Op 29 september 2011 overleggen de portefeuillehouders cultuur van de 12 provincies over de cultuuronderwerpen die actueel zijn. Gedeputeerde Maij vertegenwoordigt Overijssel in dit overleg.

Onderwerp: Inspectiebezoek gemeentearchief Almelo (GM-beslissing d.d. 29-9-2011) Kenmerk: 2011/0160697

GS hebben kennis genomen van het verslag van het inspectiebezoek aan het oud archief van de gemeente Almelo op 31 augustus 2011. De zorg voor en het beheer van het gemeentearchief is op orde, behoudens een wat krappe personele bezetting. Verder dienen enkele kleine investeringen plaats te vinden in de archiefruimte en de archiefbewaarplaats.

Onderwerp: Brief PS consequenties 10% korting jeugdzorg Kenmerk: 2011/0165754

Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten met een brief geinformeerd over de consequenties van de bezuinigingen op het beleidsterrein jeugd. De budgetten voor jeugdbeleid zijn door de bezuinigingen lager dan voorgaande jaren. Hierdoor kunnen de activiteiten van de afgelopen jaren niet op hetzelfde niveau voortgezet worden. Voor de thema's Eigen Kracht en Transitie/Transformatie wordt separaat autonoom budget aangevraagd. De doeluitkering vanuit het Rijk verschilt niet veel van voorgaande jaren, waardoor de daadwerkelijke jeugdzorg bekostigd kan blijven worden.

Onderwerp: Toezegging Windenergie PS: 13 juli 2011 Kenmerk: 2011/0167951

Gedeputeerde Staten hebben uitvoering gegeven aan de toezegging aan de PVV fractie in de vergadering van Provinciale Staten van 13 juli 2011, om onderzoek in te stellen naar de website www.windenergie.nl. Deze website is van belang als kennisplatform voor overheden, marktpartijen, belangengroepen en voor- en tegenstanders van windenergie. Gedeputeerde Staten constateren dat zij de vragen van de PVV fractie over windturbines bij Deventer concreet en op waarheid berust hebben beantwoord en daarbij niet onterecht in de marge hebben verwezen naar eerder genoemde website.

Onderwerp: Green Deal provincie Overijssel -Rijk
Kenmerk: 2011/0163307

De provincie Overijssel heeft de ambitie om het aandeel hernieuwbare energie te verhogen naar 20% in 2020. Dit leidt tot een lagere afhankelijkheid van fossiele brandstof, meer werkgelegenheid en innovaties en lastenverlichting voor burgers.

De provincie Overijssel heeft een Green Deal gesloten met het Rijk. De Green Deal is een set van afspraken over duurzame initiatieven. Het gaat om concrete afspraken gericht op een versnelde uitvoering van zes lopende initiatieven in de Provincie Overijssel: Energiefonds, energiebesparing 10.000 woningen, energiebesparing 500 MKB bedrijven, benutten restwarmte AkzoNobel, productie innovatieve biobrandstoffen en aardwarmte Koekoekspolder.

Onderwerp: Ontwerp Plan in Hoofdlijnen N 377 Lichtmis - Slagharen. Kenmerk: 2011/0165963

Gedeputeerde Staten willen de N 377 Lichtmis - Slagharen duurzaam veiliger inrichten. Daartoe hebben zij het ontwerp Plan in Hoofdlijnen N 377 Lichtmis - Slagharen vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. Het ontwerp Plan in Hoofdlijnen ligt vanaf 4 oktober tot en met 15 november 2011 ter inzage. Voor aanwonenden en andere belangstellenden worden inloopbijeenkomsten georganiseerd op 12 en 13 oktober 2011. Voor verdere informatie: www.overijssel.nl/n377.

Onderwerp: IMG-aanvraag Cultuurdriehoek Deventer (GM-beslissing d.d. 5-10-2011) Kenmerk: 2011/0167153

Gedeputeerde Staten van Overijssel dragen ¤ 5 miljoen bij aan de integrale ontwikkeling van de historische binnenstad van Deventer. Daarbij realiseert Deventer de Cultuurdriehoek, bestaande uit het Geert Grootehuis op het Lamme van Dieseplein, de nieuwbouw van de Openbare Bibliotheek en Lokale Omroep aan de Stromarkt en Hegius Film&Theater aan de Nieuwe Markt.

Onderwerp: Opstellen Beheer- en Onderhoudplan Oldematen en Veerslootlanden Kenmerk: 2011/0171831

Gedeputeerde Staten hebben besloten om in nauwe samenwerking met de Agrarische Natuurvereniging (ANV) Horst en Maten en Staatsbosbeheer een beheer- en onderhoudplan voor de Oldematen en Veerslootlanden op te laten stellen. Dit plan moet duidelijk maken hoe de natuurdoelen van de Ecologische Hoofdstructuur en Natura 2000 in de Oldematen en Veerslootlanden kunnen worden gehaald. Het plan voorziet in een nieuw samenwerkingsmodel tussen provincie, Staatsbosbeheer en ANV , waarbij ANV een deel van de operationele zeggenschap van Staatsbosbeheer overneemt. Het plan wordt in lijn met het Deelakkoord Natuur uitgevoerd en zal naar verwachting in het voorjaar van 2012 klaar zijn.

Onderwerp: Vaststellen Notitie Reikwijdte en Detailniveau + Reactienota ten behoeve van de MER Inrichting Scheerwolde Kenmerk: 2011/0150329

Voor de inrichting van de polders Wetering Oost en Wetering West in Noordwest-Overijssel moet voor het deelgebied Scheerwolde een Milieueffectrapport (MER) worden opgesteld. Het MER zal te zijner tijd in combinatie met het Inrichtingsplan Scheerwolde en de bijbehorende bestemmingsplanwijzingingen ter visie worden gelegd. Het uiteindelijk vast te stellen Inrichtingsplan Scheerwolde heeft als doelen: verbetering van de verkaveling voor de landbouw, inrichting van nieuwe natuur in combinatie met waterberging en verbeteren van de waterhuishouding in het landbouwgebied. Eerste stap in de MER-procedure is dat, voorafgaand aan het opstellen van dat MER, een notitie wordt opgesteld over de Reikwijdte en het detailniveau (NRD) dat het MER zal moeten krijgen. Het ontwerp-NRD heeft ter visie gelegen van 13 juni tot en met 15 juli 2011. Op het NRD zijn drie zienswijzen ontvangen. Gedeputeerde Staten hebben besloten het NRD en de bijbehorende Reactienota vast te stellen. Vanuit de coördinerende rol hebben Gedeputeerde Staten het vastgestelde NRD en de Reactienota toegezonden aan de gemeente Steenwijkerland en het Waterschap Reest en Wieden voor vaststelling.

Onderwerp: Vragen Groen Links testvluchten luchthaven Twente Kenmerk: 2011/0176696

GS stemmen in met de beantwoording van de vragen van de Groen Links-fractie over de testvluchten met betrekking tot de luchthaven Twente en stellen de vraagsteller en in afschrift PS hiervan per brief op de hoogte.

Onderwerp: tijdelijke sluiting station Zwolle / vragen van Statenfractie Christenunie Kenmerk: 2011/0159984

De Statenfractie van de Christenunie heeft vragen gesteld over de sluiting van het station Zwolle wegens werkzaamheden over een periode van vier weken in de zomer van 2012. Gedeputeerde Staten hebben deze vragen beantwoord. Het college heeft bij Prorail geïnformeerd naar de reden van deze sluiting en heeft geïnformeerd naar alternatieven. Het college stemt in met het voorstel van Prorail. Dit standpunt ligt overigens in het verlengde van het standpunt van de minister van Infrastuctuur en milieu.

Onderwerp: Openstelling Subsidieregelen Natuur en Landschapsbeheer (SNL)/Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL) 2012 Kenmerk: 2011/0149141

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben besloten dat in 2012 aflopende beschikkingen agrarisch- en natuurbeheer binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) gecontinueerd kunnen worden. Het gaat hier om circa 2500 hectare. Het tussentijds overstappen van het oude Programma beheer naar de nieuwe Subsidieregeling Natuur en Landschap is in 2012 niet mogelijk. Ook is er - vanwege de herijking van de EHS - in 2012 geen uitbreiding van het areaal agrarisch- en natuurbeheer mogelijk. Voor nieuwe aanvragen van particulieren voor de omvorming van landbouwgrond naar natuur hebben Gedeputeerde Staten besloten voor één specifieke situatie budget open te stellen. Aanvragen voor beheersubsidie kunnen vanaf 15 november 2011 tot en met 31 december 2011 ingediend worden bij de Dienst Regelingen te Assen. Aanvragen voor functiewijziging en inrichting kunnen vanaf 1 januari 2012 ingediend worden. De subsidieplafonds voor het continueren van agrarisch beheer en voor natuurbeheer bedragen voor 2012 samen ¤ 3,01 miljoen. Voor het continueren en aanpassen van het collectief weidevogelbeheer trekken Gedeputeerde Staten ¤ 290.000,- uit. Voor de omvorming van landbouwgrond naar natuur stellen Gedeputeerde Staten ¤ 2,08 miljoen beschikbaar. De subsidieplafonds worden gepubliceerd in het Provinciaal Blad en zijn ook terug te vinden op de website van de provincie (www.groenloketoverijssel.nl).

Onderwerp: subsidiëring Dorpsloket Overijssel
Kenmerk: 2011/0171776

GS hebben besloten na 31 maart 2012 geen verdere subsidie te verlenen aan de Overijsselse Vereniging voor Kleine Kernen voor het Dorpsloket Overijssel, omdat zij het aantal vragen dat bij het loket binnenkomen te gering vindt.