Technologie Stichting STW

Simon Stevin-prijzen 2011 uitgereikt

vrijdag 7 oktober 2011

Tijdens het drukbezochte jubileumcongres van Technologiestichting STW op 6 oktober heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra de Simon Stevin Meester-prijzen uitgereikt aan Dave Blank (Universiteit Twente) en Oscar Kuipers (Rijksuniversiteit Groningen). Het aanwezige publiek koos na een pitch van steeds drie finalisten Linda van den Bedem (Technische Universiteit Eindhoven) tot Simon Stevin Gezel 2011 en Loes Segerink (Universiteit Twente) tot Simon Stevin Leerling 2011.

In zijn toespraak bij de uitreiking van de Simon Stevin Meester-prijzen roemde staatssecretaris Halbe Zijlstra STW als een uitstekend voorbeeld van een organisatie die de brug weet te slaan tussen fundamenteel onderzoek en valorisatie van de onderzoeksresultaten. Ook SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan complimenteerde STW eerder op de ochtend al met de succesvolle manier waarop STW waarde weet te geven aan resultaten van fundamenteel onderzoek. De twee Simon Stevin Meesters 2011 ontvingen elk een cheque ter waarde van 500.000 euro, bedoeld voor verder onderzoek.

De titel Simon Stevin Gezel 2011 werd in de wacht gesleept door Linda van den Bedem van de Technische Universiteit Eindhoven, met haar pitch over het werk dat zij gedaan heeft aan de ontwikkeling van de (nog experimentele) operatierobot Sofie. Medefinalist Marlies Kampschreur vertelde de zaal over haar promotieonderzoek bij de Technische Universiteit Delft naar het verwijderen van stikstofdioxide uit water, kennis die zij nu toepast bij een waterbeheerder. De derde finalist was Robin Ohm, die zijn promotieonderzoek deed bij de Universiteit Utrecht (in de groep van Simon Stevin Meester Han Wösten) en nu werkt bij het Joint Genome Institute in Californië. Zijn onderzoek ging over het vinden van de genen in schimmels die zorgen voor de vorming van paddenstoelen. Die âaan-uit-knopâ heeft hij ontdekt.

Voor de Simon Stevin Leerling waren er in dit jubileumjaar van STW twee prijzen: de gebruikelijke juryprijs en een eenmalige publieksprijs. Voor de juryprijs hielden Loes Segerink(Universiteit Twente, over een vruchtbaarheidschip voor mannen), Diederick Spee (Universiteit Utrecht, over materiaal voor oprolbare zonnecellen) en Mark Mutsaers (Technische Universiteit Eindhoven, over een model om het gedrag van automobilisten in de auto te analyseren en te voorspellen) een korte pitch. Hieruit kwam Loes Segerink als winnaar naar voren. Daarna werd de uitslag van de eerder gehouden stemming onder het publiek voor de publieksprijs bekend gemaakt en ook daar kwam Segerink als winnaar uit de bus.

Dagvoorzitter Jan Douwe Kroeske in gesprek met Simon Stevin Leerling 2011 Loes Segerink van de Universiteit Twente.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra reikte twee Simon Stevin Meesterprijzen 2011 uit. Van links naar rechts STW-directeur Eppo Bruins, winnaar Dave Blank (Universiteit Twente), Zijlstra, winnaar Oscar Kuipers (Rijksuniversiteit Groningen) en STW-voorzitter Peter Apers. Foto Bram Saeys

Simon Stevin Gezel 2011 Linda van den Bedem. Links STW-voorzitter Peter Apers, rechts dagvoorzitter Jan Douwe Kroeske. Foto Bram Saeys