Interprovinciaal Overleg (IPO)


Proces van transitie jeugdzorg nog vaag; nieuwe brief kabinet

7 oktober 2011

Het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over de jeugdzorg bracht nog weinig opheldering over het transitieproces. De staatssecretarissen van VWS (Veldhuijzen van Zanten) en Veiligheid en Justitie (Teeven) hadden een brief toegezegd over de transitie van de jeugdzorg, al te ontvangen begin 2011. Maar zij kwamen pas onlangs met een procesbrief, waarover de Tweede Kamer zich in het AO uitliet.

De Friese gedeputeerde Tineke Schokker-Strampel (CDA) zei het eerder deze week zo: `Met de routeplanner kunnen we de jeugdzorg van A naar B brengen. Maar als je B niet kunt intikken, kom je nergens uit.' Dit bleken profetische woorden, die ook door PvdA en VVD werden overgenomen: waar willen de staatssecretarissen landen? Staatssecretaris Veldhuijzen gaf aan dat dan de transitie in 2014 vorm kan krijgen en zelfs één jaar eerder zou kunnen worden afgerond als gepland (was uiterlijk in 2016). Die ambitie staat echter in schril contrast met hoe het nu feitelijk loopt.

Het kabinet beloofde de Kamer binnen een maand een nieuwe brief te zenden die de transitie jeugdzorg concreter moet maken.

Heeft u een vraag of een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling communicatie: communicatie@ipo.nl of (070) 888 1294