Interprovinciaal Overleg (IPO)


Expeditie Mooi afgerond: de provincies gaan door!

7 oktober 2011

Het IPO sluit het project Expeditie Mooi af met de derde en laatste uitgave, getiteld "De provincies gaan door".

De provincies hebben vanaf 2009 tot aanvang 2011 binnen het IPO project Expeditie Mooi gezamenlijk en individueel gewerkt aan de borging en professionalisering van ruimtelijke kwaliteit in hun organisaties. Het eerste jaar bestond vooral uit de gezamenlijke verkenning van de inhoud van ruimtelijke kwaliteit, hetgeen heeft geresulteerd in de formulering van werkprincipes. De opbrengst van 2009 is neergelegd in de eerste uitgave van het IPO over Expeditie Mooi: "Een verkenningstocht naar ruimtelijke kwaliteit van provincies".

In 2010, het tweede programmajaar van Expeditie Mooi, lag de nadruk van de interprovinciale uitwisseling van leerervaringen op de toepassing van die principes, de borging daarvan in elke provincie afzonderlijk en op de inktvlekwerking naar een bredere kring van medewerkers binnen de provincie. Daarvoor organiseerde elke provincie in samenwerking met een gekozen partnerprovincie zijn eigen Expeditie. De leervragen en het programma voor de expedities zijn beschreven in de tweede IPO uitgave over Expeditie Mooi: "De provincies trekken verder - de agenda voor ruimtelijke kwaliteit 2010".

Op basis van de uitkomsten van de twee jaar Expeditie Mooi zijn lessen geformuleerd, gericht op de structurele inbedding van ruimtelijke kwaliteit in het takenpakket van provincies. Met bespreking van de uitkomsten in de conferentie "ruimtelijke kwaliteit in de regio" op 11 mei 2011 werd het project Expeditie Mooi afgerond.

Expeditie Mooi heeft een succesvolle bijdrage geleverd aan de professionalisering van provincies in hun aanpak van ruimtelijke kwaliteit. Een aanpak die voldoende perspectief biedt aan provincies om meer structureel een gezamenlijke kennisuitwisseling in de geest van Expeditie Mooi te organiseren.

Alle uitgaven zijn digitaal beschikbaar. Zolang de voorraad strekt zijn de uitgaven van Expeditie Mooi ook in hard-copy te bestellen, bij het IPO, avgulik@ipo.nl.