Hoogheemraadschap Delfland


Delfland onderzoekt visstand

Van 6 oktober tot en met 21 oktober onderzoekt het Hoogheemraadschap van Delfland de visstand in sloten, vaarten en kanalen. Gekeken wordt welke vissoorten er voorkomen en hoe de leeftijdsopbouw en de conditie van de vissen is. Op deze wijze controleert Delfland hoe het is gesteld met de kwaliteit van het water.

Delfland onderzoekt visstand Door te kijken naar de hoeveelheid en soorten dieren kan Delfland uitspraken doen over de waterkwaliteit. Wanneer ergens veel soorten vissen rondzwemmen, duidt dit op schoon water.

Het onderzoek is een vervolg op het visstandonderzoek van 2006. De resultaten uit 2011 zullen worden vergeleken met die van 2006 om te zien of er veranderingen in de visstand zijn opgetreden.

Het visstandonderzoek, dat loopt van 6 tot en met 21 oktober, vindt plaats in delen van de vaarten in het Westland, de Karitaatmolensloot in de buurt van Oude Leede bij Pijnacker en Delfgauw en de Slinksloot in de gemeente Midden-Delfland. In deze sloten, vaarten en kanalen worden vissen gevangen en één voor één bekeken op soort, lengte en gewicht. Ook wordt onderzocht hoe de leeftijdsopbouw en conditie van de vis is.

Delfland streeft naar het verbeteren van de waterkwaliteit. Het aansluiten van de glastuinbouw op de riolering is bijvoorbeeld één van de maatregelen. Hierdoor wil Delfland samen met de gemeente Westland voorkomen dat verontreiniging in het water komt. Daarnaast werkt Delfland aan het verbeteren van de waternatuur. Bij de bouw en renovatie van gemalen, sluizen en stuwen houdt Delfland rekening met de visvriendelijkheid en de passeerbaarheid voor vis. Verder wordt waar mogelijk de aanleg van natuurvriendelijke oevers in projecten ingepast. Het onderzoek is bedoeld om te kijken wat het effect is van het geheel aan maatregelen voor het verbeteren van de waterkwaliteit en de waternatuur.