Provincie Utrecht

Commissies WMC en MME bespreken Najaarsrapportage 2011 en Begroting 2012

Zowel in de commissie Wonen, Maatschappij en Cultuur als in de commissie Milieu, Mobiliteit en Economie werden de Najaarsrapportage 2011 en programmabegroting 2012 gecombineerd besproken, tijdens de vergaderingen op 3 oktober. In de Najaarsrapportage lichtten GS toe waar het geld in 2011 tot nu toe aan uitgegeven is en in de Begroting staat waar het geld in 2012 naar toe gaat.

In de commissie WMC ging de meeste aandacht uit naar de vermindering en de afbouw van subsidies aan socialeen culturele instellingen. Hierover hadden Provinciale Staten op maandag 26 september ook een hoorzitting georganiseerd. In de commissie bleek dat de fracties verschillend denken over het nut en de noodzaak van de bezuinigingsoperatie. De commissie was vooral benieuwd of de bezuiniging op RTV Utrecht juridisch haalbaar is. Verder wil de commissie graag weten hoe de verdere afhandeling van het bezuinigingsproces plaatsvindt; ook bij voorbeeld in relatie tot mogelijke frictiekosten..

Stapeling

Gedeputeerde Pennarts gaf aan dat vanaf het begin steeds met alle betrokken instellingen gesprekken zijn gevoerd. Ook op dit moment vinden nog gesprekken plaats met verschillende instellingen, aldus de gedeputeerde. De gesprekken gaan niet zozeer over de vermindering van de korting zelf, maar over de stapeling met andere bezuinigingen waardoor onbedoelde neveneffecten kunnen ontstaan.

MME

Tijdens de bespreking van de stukken in de commissie MME, werden veel vragen over uiteenlopende onderwerpen gesteld. Er waren vragen over de keuze voor drie ecoducten en over de financiering daarvan. Ook stelden enkele fracties vragen over de bereikbaarheid van kleine kernen en binnensteden, en de mogelijkheid voor een fijnmazig openbaar vervoernetwerk als oplossing voor dit mobiliteitsvraagstuk. Tevens wilden sommige fracties weten waarom de provincie inzet op acquisitie van buitenlandse bedrijven en hoe de resultaten van die inzet gemeten worden.

De Najaarsrapportage 2011 en de Programmabegroting 2012 staan op de agenda van de vergadering van Provinciale Staten van maandag 31 oktober.

Voor persinformatie:
fieke.payens@provincie-utrecht.nl, (030) 258 25 22 of 06-51 08 48 36