Provincie Utrecht

Ondernemers in het landelijk gebied; een werkbezoek van de commissie RGW

De commissie Ruimte, Groen en Water bezocht 29 september 2011 twee agrarische bedrijven in het Noorderpark. Tijdens het werkbezoek werd gesproken over bedrijfsontwikkeling in de landbouw en over het belang van particuliere ondernemers bij natuuronderhoud en gebiedsontwikkeling.

Het Noorderpark is een landinrichtingsproject aan de noordkant van Utrecht, dat twaalf jaar geleden is gestart. Het uitgangspunt was dat er meer ruimte voor natuur en recreatie moest komen in een goede balans met de landbouw in het gebied. Hiervoor werden 25 boerenbedrijven verplaatst. 15 van hen kregen een nieuwe bestemming buiten het gebied en 10 bedrijven werden binnen het Noorderpark verplaatst.

Vrees

Het werkbezoek werd georganiseerd door LTO Noord, samen met Stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied, Landschap Erfgoed Utrecht en de gezamenlijke agrarische natuurverenigingen in Utrecht. Deze partijen vrezen dat er in de toekomst te weinig ruimte zal zijn voor bedrijfsontwikkeling in de landbouw. Theo Stam, LTO Noord: "In het voorontwerp van de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie staat dat er geen ruimte is voor nieuwe melkveehouderijen in de provincie. Dat is jammer omdat recreatie, natuur en landbouw niet los van elkaar staan, maar juist prima gecombineerd kunnen worden."

Natuurbeheer

De commissie bezocht eerst de melkveehouderij van de familie Lam. Het bedrijf werd, twaalf jaar geleden, ten behoeve van het landinrichtingsproject verplaatst binnen het Noorderpark. Hier werd met name gesproken over de rol van de agrarische natuurverenigingen (anv's) bij het onderhoud van de natuur. In de provincie Utrecht zijn ruim duizend boeren betrokken bij de collectieve instandhouding van het agrarisch cultuurlandschap. Bescherming van weidevogels, verfraaiing van akkerranden en onderhoud van houtsingels en landschapelementen behoren tot de werkzaamheden. Door de bezuinigingen van de overheid komt het agrarisch natuurbeheer steeds verder onder druk te staan, aldus de anv's.

Partner

De heer Van Rossum van de agrarische natuurvereniging Veelzijdig Land riep de provincie op om de anv's te beschouwen als een volwaardige partner in de uitvoering van natuur- en landschapsbeheer en bij het aanbieden van andere collectieve diensten op het gebied van zorg, educatie, streekproducten, water en recreatie. De heer Lam lichtte toe dat de anv's drie doelen voor ogen hebben: bewustwording van het landschap, beheer van de natuurlijke elementen en beleving van het gebied. Hij benadrukte het belang van de regierol van de provincie, omdat het gebied over gemeentegrenzen heen gaat en omdat de eenheid van het gebied op het spel staat. Een stimulerende rol van de provincie draagt ook bij aan de vergroting van draagvlak voor natuurbeheer onder agrariërs, die nu vaak zorgen genoeg hebben over de gevolgen van de landinrichting ten behoeve van recreatie en natuur, aldus de heer Lam.

Machines en mentaliteit

Het bezoek aan het tweede bedrijf, de melkveehouderij van de familie Van der Linden, stond in het teken van bedrijfsontwikkeling in de landbouw. Het bedrijf staat in Natura 2000 gebied en daarom is de eigenaar de heer Van der Linden biologisch gaan boeren. Het bouwblok (oppervlakte dat benut mag worden voor het bedrijf) van zijn bedrijf is vol en uitbreiding ervan levert problemen op. Daarnaast loopt hij bij de bedrijfsvoering regelmatig tegen wet- en regelgeving aan, die hem belemmert optimaal samen te werken met natuurorganisaties of om zelf natuurbeheer uit te breiden. Van der Linde pleit er voor om het natuurbeheer voor een belangrijk deel over te laten aan de boeren, maar dat kan alleen, zegt hij, wanneer flexibele uitbreiding van boerenbedrijven met oog voor maatwerk mogelijk is: "Boeren hebben de machines en de mentaliteit om natuur te beheren. Wanneer je natuur aanlegt moet je het onderhouden. Zorg ervoor dat boeren voldoende land hebben waarmee ze hun boterham kunnen verdienen en dat er land is waar ze de natuur beheren."

Informatief

Uit de gesprekken die gevoerd zijn gedurende het werkbezoek bleek dat zowel de commissieleden als de organiserende partijen het een zeer informatie en nuttige dag vonden.

Voor persinformatie:
fieke.payens@provincie-utrecht.nl, (030) 258 25 22 of 06-51 08 48 36