Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 07-10-2011 Donner nog steeds niet naar Brussel voor hogere inkomensgrens

Minister Donner wil nog steeds niet naar Brussel om een hogere inkomensgrens af te spreken. Hij verklaart zich bereid om de marges van de Europese Beschikking maximaal te benutten, maar verder wil hij op dit moment niet gaan. Dat bleek gisteren in een debat in de Tweede Kamer.

Gisteravond (6 oktober) debatteerde de Tweede Kamercommissie die over wonen gaat. Zij besprak de Europese beschikking die maakt dat corporaties 90% van hun vrijkomende woningen moeten toewijzen aan huishoudens met een belastbaar inkomen onder de EUR 33.614 per jaar. De Nederlandse regels die zich baseren op deze beschikking zijn sinds 1 januari van kracht, en brengen veel woningzoekenden met een bescheiden middeninkomen in de problemen.

Afbeelding: Minister Donner (fotograaf Roel Wijnants) Voorafgaand aan het debat vroeg de Woonbond aan Kamerleden om de minister te houden aan de motie Van Raak / Karabulut . Die motie draagt de minister op om met de Europese Commissie te onderhandelen over een hogere inkomensgrens. Volgens de Woonbond heeft Donner grote kans op succes als hij in Brussel zou voorstellen om de inkomensgrens te verhogen. Onlangs kwam de EC met een conceptvoorstel dat het lidstaten mogelijk maakt hun doelgroep voor sociale huisvesting ruimer te definiëren. Maar de minister had daar geen boodschap aan, en bleef bij zijn standpunt dat praten in Brussel geen enkele zin heeft. Hij weigert daarom de motie uit te voeren.

Bereid om te schuiven met marges

De minister erkende wel dat er huurders zijn die tussen wal en schip vallen, en vertelde bereid te zijn om de marges van de Europese beschikking maximaal te benutten. De motie Monasch/van Bochove voert hij wél uit. Daarin wordt gevraagd om een hogere inkomensgrens voor ouderen, mensen met een zorgindicatie en mensen met een beperking. Ook wil hij proberen om kamers in verpleeg- en verzorgingshuizen buiten de toetsing te houden en daarnaast bekijken of het zinvol is om `regionale verevening' toe te passen. Dat zou betekenen dat in de ene regio wat meer dan 10% van de woningen toegewezen kan worden aan mensen die meer dan de inkomensgrens verdienen, en in de andere regio wat minder, op voorwaarde dat er landelijk niet meer dan 10% aan middeninkomens wordt toegewezen. Tenslotte deed Donner de toezegging bij de corporaties te inventariseren in hoeverre de inkomensgrens tot problemen leidt.

Hogere inkomensgrens blijft nodig

De Woonbond vindt nog steeds dat een algemene verhoging van de inkomensgrens noodzakelijk is, naast het oplossen van knelpunten voor ouderen en gehandicapten. De 3361 binnengekomen meldingen op www.ikwilookwonen.nl laten zien dat het probleem groot is en meer groepen treft dan ouderen en gehandicapten. De Woonbond zal deze meldingen dan ook opnieuw onder de aandacht brengen bij de minister.

Woningzoekenden de zaal uitgezet

Bij het debat was ook VARA Ombudsman aanwezig met een aantal gedupeerde woningzoekenden. Zij wilden hun penibele situatie onder de aandacht brengen van de Kamerleden en de minister, maar werden uit de zaal gezet omdat de voorzitter van het debat vond dat dit de vergadering verstoorde. Vanavond besteedt de Ombudsman (Nederland 2, 20.50 uur) aandacht aan de situatie van woningzoekenden met een bescheiden middeninkomen.