FNV Bondgenoten

Total pakt verantwoordelijkheid voor pensioendeelnemers


* 06-10-2011

In tegenstelling tot werkgeversorganisatie VNO-NCW pakt werkgever Total wel zijn verantwoordelijkheid in de risicodeling met de ruim duizend pensioendeelnemers. FNV Bondgenoten en Total hebben afgesproken dat er bij elkaar 8,2 procent meer aan premie wordt ingelegd in het bedrijfspensioenfonds van Total. Daarvan neemt Total 7,7 procent voor zijn rekening en de werknemers 0,5 procent.

Hiermee is de eerste betere afspraak tussen werkgever en werknemers sinds het onlangs afgesloten pensioenakkoord een feit. Totalmedewerkers die lid zijn van FNV Bondgenoten hebben daar gisteren mee ingestemd tijdens de ledenbijeenkomsten. Egbert Schellenberg, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het is erg mooi dat Total bereid is geweest om een forse bijdrage te leveren aan de premie-inleg, en niet voor zijn verantwoordelijkheid wegloopt. Dit in tegenstelling tot werkgeversbaas Wientjes in de onderhandelingen voor een pensioenakkoord. Dit levert jaarlijks 2,5 miljoen extra aan premie-inleg op."

Reparatie

De premie-inleg van werkgeverskant gaat van 15,5 naar 23,2 procent. En die van werknemerskant van 7,2 naar 7,7 procent. FNV Bondgenoten heeft daarmee met Total een kostendekkende premie af kunnen spreken, zodat de pensioenopbouw weer op peil komt en het gat van de afgelopen drie jaar gerepareerd kan worden. Het Total pensioenfonds is een bedrijfspensioenfonds dat er slecht voor stond. In de laatste drie jaar was er sprake van te weinig premie-inleg voor een goede pensioenopbouw. Het fonds kwam daarnaast in de problemen door de slechte toestand op de financiële markten en de lage rentestand.

Beter dan pensioendeal

Schellenberg: "Wij gaan voor het beste resultaat voor onze leden, door het delen van de risico's met werkgevers. En dat is nu gelukt aan de cao-tafel, terwijl andere contouren rondom pensioen zich aftekenden." De vakbond voelt zich niet gebonden aan de pensioendeal, die niet op de steun van een meerderheid van de FNV-leden kan rekenen . En gaat door met de - deels al geslaagde- pogingen om een beter resultaat te bereiken. Dat doet de vakbond door druk op de Tweede Kamer uit te blijven oefenen en door aan de cao-tafel en in de pensioenbesturen samen met de leden betere afspraken te maken.