Provincie Overijssel

30.000 euro voor winnend idee

7 oktober 2011

Mechtild Paauwe, vormgever/ontwerper en JanKees van Maldegem, uurwerkspecialist hebben donderdagavond 6 oktober bij wehkamp.nl in Zwolle de =MEER Innovatieprijs voor co-creatie ontvangen van gedeputeerde Theo Rietkerk. Deze jaarlijkse prijs van de provincie Overijssel is voor de vierde keer uitgereikt.

Een lamp laten branden dankzij uurwerktechnieken?

De piëzotechniek is in een nieuw jasje gestoken! Via trillingen kan vanuit bepaalde materialen duurzame energie opgewekt worden. In dit project zorgt het uurwerkmechanisme voor de noodzakelijke trillingen. Deze energie wordt gebruikt voor een eenvoudige goed vormgegeven lamp. Ook is het mogelijk om de energie op een later moment te benutten of via de usb-ingang te gebruiken voor andere doeleinden. Als eerste toepassing wordt gedacht aan gebruik bij rampen (internationaal) voor het opvangen van het gebrek aan licht en stroom. In tweede instantie denken de makers aan de outdoorindustrie. Cordless DeLIGHT is een kostenloze manier van energieopwekking die wordt gecombineerd met een passend en compact ontwerp.

Buiten gebaande paden

De prijs is een stimulans voor ondernemers en creatieve professionals. Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie van provincie Overijssel zegt hierover: "Juist de creatieve sector heeft een andere manier van kijken, zorgt ervoor dat ondernemers buiten de gebaande paden treden. Creativiteit voegt waarde toe. Een beter product, een efficiënter proces, een mooier design. Het leidt tot innovaties op verschillende niveaus: dit alles zorgt voor een betere concurrentiepositie." Vier teams bestaande uit een mkb-ondernemer én een creatieve professional zijn die avond de strijd aan gegaan.

Creëren van werkgelegenheid

Dat is het uitgangspunt voor het instellen van deze prijs. Provincies en gemeenten stimuleren co-creatie. Dat betekent bij =MEER dat mkb-ondernemers en creatieve professionals samenwerken aan innovatie én een gedegen businessplan. Het winnende team heeft de jury overtuigd en laat zien dat creatieve uitwisseling en krachtenbundeling kan leiden tot een vernieuwend en duurzaam idee met toekomstperspectief. De prijs is onderdeel van het Programma cultuur en economie van provincie Overijssel.

De vier genomineerde projecten: De Balein Boot (Giethoorn/Amsterdam), Groenlicht! (Zwolle/Wageningen), CordlessDeLIGHT (Deventer/Den Nul) en iDea (Enschede/Amsterdam).

Jury

De vakjury bestaat uit: Jaap Beernink (voorzitter Technologie Kring Twente en eigenaar B&M Business Development), Aard Groen (hoogleraar Innovatief Ondernemerschap - Universiteit Twente en verbonden aan het Venturelab) en Iris Schutten (architect).