Gemeente Eindhoven

Zes miljoen euro voor innovaties sport en bewegen

Onder de naam ProFit gaan Eindhoven, Delft, Kortrijk en Sheffield samenwerken op het gebied van sport, technologie en gezondheid. In zogenaamde field-labs worden innovatieve producten, diensten en concepten ontwikkeld en getest. Bij het project zijn tevens vier universiteiten en een hogeschool betrokken, onder andere op het gebied van gezondheid, bewegen en design.

In totaal wordt bijna zes miljoen euro geïnvesteerd, waarvan de helft afkomstig is van het Interreg-programma van de Europese Unie. In Eindhoven bestaat al zo'n testomgeving in de praktijk. Met een bijeenkomst op die locatie gaat het EU-project ProFit maandag 10 oktober van start.

Van interactieve bewegingsprogramma's voor ouderen tot innovatieve speeltoestellen voor kinderen; van programma's voor talentontwikkeling tot het monitoren van gezondheid; en van de ontwikkeling van ledverlichting voor sportvelden tot het slim (her)gebruiken van materialen.

In het InnoSportLab Sport en Beweeg! op het Sportcomplex Eindhoven Noord worden nieuwe producten, diensten, faciliteiten en interventies bedacht, ontwikkeld en in de praktijk getest. Bedrijven, sportorganisaties, sportmedische instellingen, (semi)overheden en kennis- en onderwijsinstellingen werken samen om jong en oud meer en gezond te laten spelen, bewegen en sporten.

Internationaal platform

Het field-lab in Eindhoven draait nu enkele jaren en heeft veel internationale belangstelling gekregen. Op initiatief van de stichting Sports and Technology in Eindhoven heeft dit geleid tot het EU-project ProFit. Naar Eindhovens voorbeeld gaan Delft, Kortrijk en Sheffield ieder op een eigen manier het idee van zo'n testomgeving in de praktijk realiseren. De field-labs zullen bovendien vrij toegankelijk zijn. Naast Eindhoven krijgen ook de andere drie steden er dus een eigentijdse, aantrekkelijke sport- en ontmoetingslocatie bij voor bewoners, schoolklassen en andere groepen.

Studenten design

Bovendien gaan de vier field-labs ook onderling nauw samenwerken. Naast de uitwisseling van kennis en ervaring biedt dat de gelegenheid om op grotere en internationale schaal onderzoeken uit te voeren. Ook voor bedrijven biedt dit goede mogelijkheden, omdat hiermee een internationaal platform voor enerzijds kennisuitwisseling en testen en anderzijds marktintroductie ontstaat.

Behalve de vier genoemde gemeenten nemen ook de Technisch Universiteit Eindhoven, de Technische Universiteit Delft, de Sheffield Hallam Universiteit, de Universiteit van Ulster (Belfast), en de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) deel aan het project ProFit. Naast onderzoek en uitwisseling van kennis gaan studenten van designafdelingen in de vorm van competities (challenges) producten ontwerpen en ontwikkelen in samenwerking met bedrijven.

In totaal is met het project bijna zes miljoen euro aan investeringen gemoeid, voor een groot deel bestemd voor infrastructuur en apparatuur en systemen om te testen, te meten en te monitoren. De helft van het bedrag, bijna drie miljoen euro, is afkomstig uit het programma Interreg IVB van de Europese Unie.

Profit project information

ProFit_project_info.pdf