KRO

KRO Reporter: Holleeder beschuldigd van vijf liquidaties

Uitzenddatum: 07/10/2011

Heineken-ontvoerder Willem Holleeder wordt door acht getuigen beschuldigd betrokken te zijn bij zeker vijf liquidaties. Veel meer dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken van de recherche, waarvan velen tot nu toe onbekend. Vanavond in KRO Reporter (21.20 uur, Ned.2) worden de vertrouwelijke stukken onthuld op basis van het nieuwe boek 'De Liquidatie Dossiers'.

De auteurs van `De Liquidatie Dossiers' wisten de hand te leggen op duizenden pagina's geheime politiedossiers van de afgelopen 10 jaar. De politiedossiers hebben ook aan de basis gestaan van de uitzending van KRO Reporter, die vanavond wordt uitgezonden.

KRO Reporter kreeg enkele maanden geleden exclusief inzage in de stukken. In het programma worden enkele verklaringen getoond die niet in het boek staan.

Zoals het verhoor van een werkneemster van Café de Hallen, die letterlijk opving hoe kroegbaas Thomas van der Bijl met de dood werd bedreigd door Willem Holleeder. "Die Holleeder bedreigde hem gewoon. Als hij niet meewerkte, dan werd hij afgeschoten". Ook worden er in KRO Reporter nooit eerder bekend geworden, belastende verklaringen tegen Holleeder getoond in de moordzaken van John Mieremet en Willem Endstra

Willem Holleeder komt in januari 2012 vrij uit de gevangenis, omdat zijn straf voor de afpersingen er dan op zit. Justitie heeft nog niet besloten of men hem alsnog zal aanhouden in zijn cel wegens betrokkenheid bij liquidaties. Holleeder's advocaat, mr. Stijn Franken zegt in de uitzending van KRO Reporter vanavond, dat er behalve de belastende verklaringen geen enkel technisch bewijs tegen Holleeder ligt in de vorm van telefoontaps, betalingen of iets dergelijks. Volgens Franken is er daarom 'nul bewijs' voor betrokkenheid van Holleeder bij liquidaties.

KRO Reporter, vrijdag 7 oktober om 21.20 uur op Nederland 2.