Universiteit Twente

Dave Blank Simon Stevin Meester 2011

Loes Segerink wint jury- én publieksprijs Simon Stevin Leerling

07 oktober 2011

Uit handen van staatssecretaris Halbe Zijlstra kreeg prof. Dave Blank, hoogleraar Inorganic Materials Science en wetenschappelijk directeur van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT, op 6 oktober het Simon Stevin Meesterschap 2011 uitgereikt, de hoogste Nederlandse prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek. Tijdens het congres van de jubilerende Technologiestichting STW won daarnaast promovenda Loes Segerink de contest Simon Stevin Leerling 2011.

De Technologiestichting STW kent het Simon Stevin Meesterschap toe aan wetenschappers die excellent fundamenteel-wetenschappelijk werk op een succesvolle manier verbinden met maatschappelijk relevante vragen en toepassingen. Er is een geldbedrag van 500.000 euro aan verbonden. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap memoreerde in zijn laudatio onder meer dat Dave Blank een 'goede bekende' is op zijn ministerie, onder meer als auteur van de Strategische Research Agenda Nanotechnologie en als co-founder van het omvangrijke programma NanoNextNL. Ook roemde hij Blank's inspanningen om de fascinerende wereld van de nanotechnologie voor een zo breed mogelijk publiek duidelijk te maken, bijvoorbeeld op evenementen als LowLands en de Zwarte Cross. Blank's eigen wetenschappelijke werk, waarin hij zelf een inspirerend inkijkje bood, gaat over nieuwe materialen die atoomlaag voor atoomlaag worden opgebouwd en zo tot verrassende nieuwe toepassingen leiden. Zo is uit zijn groep het spinoff bedrijf SolMateS voortgekomen.

Saeys_STW_Dave_Blank_small

Dave Blank met staatssecretaris Halbe Zijlstra en (links) STW-directeur Eppo Bruins (foto Bram Saeys)

Simon Stevin Leerling

Tijdens het jaarcongres van STW '30 years of enabling technology' werden ook de Simon Stevin Leerling en de Simon Stevin Gezel gekozen, deels door een jury en deels door het publiek. Promovenda Loes Segerink drong, bij de strijd om de Simon Stevin Leerling, door tot de top drie van de jury en mocht in een 'pitch' van twee minuten haar onderzoek aan het publiek en presentator Jan Douwe Kroeske duidelijk maken. Ook kon het publiek een voorkeur aangeven voor één van de 20 posters van promovendi. Loes Segerink, die een chip ontwikkelt voor het testen van de mannelijke vruchtbaarheid, viel twee keer in de prijzen. Peter Apers, voorzitter van STW, kon haar twee cheques van elk 1000 euro overhandigen. Segerink doet haar onderzoek in de BIOS Lab-on-a-chip groep (MESA+) van prof Albert van den Berg en hoopt begin november te promoveren.

Saeys_STW_Loes_Segerink_small

Loes Segerink met dagvoorzitter Jan Douwe Kroeske.