CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Nobelprijs en onderwijs in Israel

do 06-10-2011

Een Israeli heeft deze week de Nobelprijs voor de scheikunde gewonnen. Dan Shechtman is de zesde Israelische Nobelprijswinnaar in tien jaar - vier in scheikunde, twee in economie. Hoewel het een geweldige prestatie is, zet het mensen ook aan het denken over de toekomst van Israels kenniseconomie. De link met de sociale protesten van afgelopen zomer is snel gelegd.

Onderwijs in Israel is gratis, maar de laatste jaren werd er geklaagd dat de kwaliteit ervan te wensen overliet en dat dit Israels positie als wereldleider op het gebied van techniek en wetenschap bedreigde. De effecten hiervan zijn pas te merken op de langere termijn, maar over een paar jaar zou de Israelische kenniseconomie daar de gevolgen van voelen.

Media als Ha'aretz wijzen erop dat Israel in de laatste jaren is afgezakt naar de 40e plaats op de wereldranglijst van internationale wetenschappelijke prestaties en suggereren dat de gevolgen op sociaal vlak al te merken zijn. De protesten die deze zomer in Israel werden gehouden, stellen zij, zouden de verslechterde kenniseconomie als grondslag hebben.
Een andere mogelijke verklaring voor de lagere plaats op de wereldranglijst kan zijn dat veel Israelische academici op zoek naar betere banen zijn verhuisd naar het buitenland. Daardoor blijven er in Israel zelf minder (volgens sommigen te weinig) hoogstaande onderzoekers over.

De Israelische regering is een offensief begonnen tegen deze trend en heeft de afgelopen vier jaar zwaar geïnvesteerd in onderwijs om het tij te keren. Zij heeft miljarden in het hoger onderwijs gestoken en de hoop is dat hierdoor in 2016 ongeveer 2000 extra academici werkzaam zullen zijn op de universiteiten.