Nieuw-Vlaamse Alliantie



Vlaamse regering maakt brandhout van kritiek CGKR op "discriminatoir woonbeleid"

klok 07 oktober 2011

Het Centrum voor Gelijke Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) nam recent het Vlaamse woonbeleid op de korrel. In een CGKR-rapport werden daarbij enkele stevige uitspraken gedaan over zogenaamde "sluipende discriminatie" waaraan een aantal Vlaamse huisvestingsmaatschappijen zich zogenaamd schuldig zou maken. Bij Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) schoten deze beschuldigingen in het verkeerde keelgat. Hij legde de stellingen van het CGKR voor aan Vlaams minister van Wonen Freya Vandenbossche (SP.A), die ze allemaal ontkrachtte.

Het Centrum haalde in haar rapport enkele opmerkelijke voorbeelden aan. Zo werd er gesteld dat enkele huisvestingsmaatschappijen een verbod op plaatsing van schotelantennes hadden ingevoerd, alleen maar om huurders van buitenlandse origine af te schrikken. Het CGKR heeft er daarop mee gedreigd een algemeen verbod op schotelantennes voor de rechtbank te zullen brengen. Ook werd er in het rapport gesuggereerd dat het bouwen van sociale woningen met open keukens een verdoken truc zou zijn om moslimhuurders te weren. Voor traditionele moslimfamilies zou een open keuken immers onaanvaardbaar zijn.

Minister Vandenbossche legde de kritieken van het Centrum naast zich neer (zie bijlage). "Er zijn geen klachten bekend over de huidige schotelantenneverboden. (...) Een open keuken voorzien als een mogelijkheid om te discrimineren, lijkt eerder vergezocht. Het is de vrijheid van de architect om samen met de opdrachtgever op maat van elk project te bekijken op welke manier keukens het best worden ingepland in de woningen".

Marc Hendrickx is tevreden met dit standpunt van de Vlaamse regering:

"Het is toch opmerkelijk dat een instelling als het CGKR zulke beschuldigingen aan het adres van de Vlaamse sociale huisvesters verkondigt? Duizenden mensen in deze sector werken elke dag met hart en ziel om minderbedeelden een dak boven het hoofd te geven. Een groot deel daarvan bestaat nota bene uit Vlamingen van allochtone origine."

"Wat me ook tegen de borst stuit is dat het CGKR blijkbaar geen enkel besef heeft van de moeilijkheden waarmee de huisvesters op het terrein kampen. Al is het kijken naar tv-zenders uit het thuisland inderdaad een rem op de integratie, toch is het verbod op een wildgroei aan schotelantennes gewoon een kwestie van bouwtechnische en esthetische aard. Ook wat de open keukens betreft toont het CGKR zich erg wereldvreemd. De meeste sociale woningen zijn simpelweg veel te klein voor gesloten keukens. Dat is geen ideologisch of discriminatoir verhaal, zoals het CGKR beweert, maar zuivere noodzaak. Wat mij betreft is dit weer eens een reden voor de Vlaamse overheid om snel werk te maken van een realistischer Centrum, dat een duidelijke integratieboodschap brengt." Bijlage: application/pdf icon vraag_en_antwoord_vandenbossche.pdf Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Jeroen Overmeer, partijwoordvoerder E-post: jeroen.overmeer@n-va.be