Gemeente Leeuwarden

Fiets weg? Check eerst de AFAC!

Fiets Foetsie poster

AFAC staat voor Algemene Fiets Afhandel Centrale. AFAC-Leeuwarden verwerkt de fietsen die op last van de gemeente Leeuwarden zijn verwijderd, zoals weesfietsen, fietswrakken en verkeerd gestalde fietsen. Ook fietsen die door de Politie Friesland zijn gevonden of in beslag zijn genomen worden door de AFAC afgehandeld.

Depot

De fietsen worden opgeslagen in het depot van de AFAC en worden daar drie maanden bewaard. Alle binnengebrachte fietsen worden hier gecontroleerd op fietsdiefstal. Als een fiets gestolen blijkt te zijn, wordt de fiets kosteloos aan de rechtmatige eigenaar teruggegeven.

Staat mijn fiets bij de AFAC?

Is uw fiets weg? Check dan eerst de AFAC! Dat kan telefonisch of via de website Verloren of gevonden (opent in nieuw venster) en zoek bij fietsen. Deze zoekmachine presenteert foto's van fietsen die aan de kenmerken voldoen die u heeft ingevuld. De medewerkers van de AFAC proberen binnengekomen fietsen binnen 24 uur op deze website te plaatsen. Als uw fiets niet op de website staan, is het verstandig het na een dag nog eens te proberen.

Uw fiets gevonden?

Als u uw fiets herkent, noteert u het AFAC-nummer bij de foto en neemt u telefonisch contact op met de AFAC of u komt langs. Let op: als u uw fiets komt ophalen dient u een geldig legitimatiebewijs, de passende fietssleutel(s) en indien mogelijk het passende AFAC-nummer mee te nemen. De kosten voor het ophalen van een verwijderde fiets zijn EUR25,-. Betalingen kunnen alleen met pin worden voldaan.

Diefstal

Als u uw fiets niet bij de AFAC aantreft, is deze wellicht gestolen. Het is erg belangrijk om altijd aangifte te doen van diefstal van uw fiets. Dat kan bij het politiebureau of digitaal: www.politie.nl/aangifte (opent in nieuw venster). Zorg dat u bij de aangifte zoveel mogelijk gegevens van de fiets bij de hand hebt. Via de aangifte wordt uw fiets in een speciaal register van gestolen fietsen opgenomen. De AFAC controleert ook alle binnenkomende fietsen in dit systeem.

Waar is de AFAC?

Toutenburgstraat 9
Leeuwarden
Telefonisch bereikbaar: 058-213 1301

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur Zaterdag van 10.00-12.00 uur.