Gemeente Almelo

Begroting 2012 gepresenteerd: College zoekt samenwerking met de stad

7 oktober 2011 - Met minder financiële middelen toch een sterk en veerkrachtig beleid voeren, dat is de kern van de begroting voor 2012 die op vanochtend is gepresenteerd. Om dat te bereiken zoekt het college van burgemeester en wethouders nadrukkelijk het contact met partners in de stad.

Bij de voorjaarsnota heeft de gemeenteraad maatregelen genomen om te kunnen komen tot een sluitende meerjarenbegroting. Voor 2012 is daarin een bezuinigingsbedrag van 4,4 miljoen euro opgenomen. Een groot deel van dat bedrag wordt gehaald door te besparen op de gemeentelijke organisatie.

Heffingen

De in de voorjaarsnota aangekondigde bezuinigingen hebben geen gevolgen voor de hoogte van de gemeentelijke heffingen, die bestaan uit OZB, rioolrecht en afvalstoffenheffing. Deze gaan weliswaar 2.9% omhoog, maar dat is voornamelijk het gevolg van de jaarlijkse inflatiecorrectie. Daarnaast stijgt het rioolrecht omdat in rioleringsysteem van de stad de komende jaren het nodige geïnvesteerd moet worden.

Sociale Zekerheid

De sociale zekerheid dreigt de komende jaren fors duurder te worden voor de gemeente. Daarom worden er in de begroting maatregelen genomen die deze overschrijdingen terug moeten dringen. De gemeente zoekt samenwerking met partners in de stad om te zorgen dat minder mensen afhankelijk worden van financiële steun maar tegelijkertijd daar waar nodig een vangnet te blijven bieden.

Bouwen

Wanneer de raad het bestemmingsplan voor Waterrijk heeft vastgesteld, kan met de werkzaamheden worden begonnen. In totaal staan er voor komend jaar 85 woningen gepland in dit gebied. In 2012 wordt verder gekeken naar de financiële haalbaarheid van de binnenstadsplannen. In ieder geval begint al voor januari 2012 de aanleg van het eerste deel van de Waterboulevard en schakel tussen het Waagplein - langs de Aa - met de Grotestraat, de Verbindende pleinen.

De volledige begroting is vanaf volgende week hier als pdf beschikbaar.