Nieuw-Vlaamse Alliantie




Nobelprijs voor de Vrede blijk van vertrouwen in kracht van vrouwen

klok 07 oktober 2011

De Nobelpijs voor de Vrede wordt dit jaar toegekend aan drie vrouwen die zich al jarenlang inzetten voor meer vrouwenrechten: de Liberiaanse presidente Ellen Johnson-Sirleaf, haar landgenote Leymah Gbowee (Women Peace and Security Network Africa) en Tawakkul Karman uit Jemen (Women Journalists without Chains). Frieda Brepoels, Europees parlementslid voor de N-VA: "De positieve rol die vrouwen kunnen spelen bij het herstellen van stabiliteit in interne of internationale conflicten wordt al te vaak over het hoofd gezien. De toekenning van de Vredesnobelprijs aan deze drie voorvechters voor vrouwenrechten kan dus alleen maar toegejuicht worden."

De drie laureaten krijgen de prijs in het bijzonder voor hun geweldloze strijd voor de veiligheid van vrouwen en voor vrouwenrechten in vredesprocessen. Met hun inzet in zowel Liberia als bij de huidige omwentelingen in Jemen dragen de drie winnaars volgens het Nobelprijscomité bij aan de verdere vreedzame vooruitgang in Liberia en het bevorderen van de economische en sociale ontwikkeling van de vrouw.

Als lid van de Mensenrechtencommissie en de vrouwencommissie van de Euromeddelegatie in het Europees Parlement, kaart Frieda Brepoels geregeld de onevenredig grote impact van gewapende conflicten op vrouwen aan en benadrukt ze anderzijds de positieve bijdrage van vrouwen aan internationale vrede en veiligheid.

"Deze Nobelprijs is een aansporing om te blijven hameren op de positieve rol van vrouwen op het gebied van vrouwen-vrede-veiligheid. Vanuit de Europese Unie zijn er op dit vlak al goede stappen gezet, maar er kan nog aanzienlijk meer gedaan worden om dit thema hoger op de agenda te plaatsen. Europa moet deze Nobelprijs daarom aangrijpen om binnen het Europees extern veiligheidsbeleid de positieve bijdrage van vrouwen in vredesprocessen veel meer te erkennen en te valoriseren", aldus Brepoels. Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels 02/284 58 62 friedabrepoels@europarl.europa.eu www.friedabrepoels.eu