Maastricht University

Trefwoorden: Stadsgeschiedenis, Late Middeleeuwen, Eijsden, Luik


Promotie van drs. Johannes H.M.M. van Hall
Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Promotor: prof.dr. A.M.J.A. Berkvens
Titel: "Eijsden, een vrijheid met Luikse stadsrechten; Een rechtshistorische schets van de ontwikkeling van een Minderstad in de regio tussen Maas en Rijn (ca. 1300-ca. 1550)"
Vrijdag 7 oktober 2011, 14.00 uur

Was Eijsden in de uiterste zuidwesthoek van de Nederlandse provincie Limburg een stad, een dorp of geen van beide? Dat is de vraag die centraal staat in deze rechtshistorische studie naar de ontwikkeling van Eijsden in de periode 1300-1550. Op basis van rechtsregels en rechtspraktijk, in combinatie met ruimtelijke, demografische en sociaaleconomische aspecten, komt Van Hall tot de slotsom dat Eijsden in het bestudeerde tijdvak als een stadje - een Minderstadt - kan worden beschouwd. Eijsden ontving aan het stadsrecht van Luik ontleende rechten van de prinsbisschop van Luik.
Eijsden is exemplarisch voor tal van stadjes die in de Late Middeleeuwen door diverse landsheren zijn gesticht in het politiek fel betwiste gebied aan weerskanten van de Maas.
Hans van Hall (1949) is als archivaris verbonden aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg en het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg; medefinanciers voor dit onderzoek.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.