Rechtbank Amsterdam


Verdachten K2 zaak -moord in Alkmaar juli 2009- veroordeeld

Amsterdam , 7-10-2011

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in het onderzoek `K2' , de moord op een 23-jarige man in Alkmaar die in de nacht van 8 op 9 juli 2009 werd doodgeschoten voor zijn woning. De vier verdachten, Harold C., Bas B., Jimmy S. en Vincen M., zijn door het hof veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Harold C.

Het hof heeft Harold C. veroordeeld wegens het medeplegen van de moord en wegens de mislukte uitlokking van moord op hetzelfde slachtoffer een paar dagen eerder. De verdachte C. heeft samen met Jimmy S., Vincen M. benaderd om het slachtoffer "op te ruimen" en hem daartoe een beloning in het vooruitzicht gesteld. Het misdrijf is toen niet gevolgd. Enkele dagen later, op 9 juli 2009, heeft C. het slachtoffer doodgeschoten. Het hof acht bewezen dat hij daarbij met voorbedachte raad heeft gehandeld. Het beroep op noodweer omdat het slachtoffer hem zou hebben aangevallen is verworpen.
Het hof vindt de feiten zo ernstig dat het een hogere gevangenisstraf heeft opgelegd dan de rechtbank Alkmaar had gedaan: 15 jaar ,zoals geëist, in plaats van 13 jaar gevangenisstraf.

Bas B.

Ook Bas B. is veroordeeld wegens het medeplegen van de moord. B. heeft het vuurwapen naar C. gebracht en heeft vanuit zijn flat C. voortdurend en tot vlak voor de dodelijke schoten telefonisch op de hoogte gehouden waar het slachtoffer was. Zijn rol is wel zoveel kleiner dan die van C., dat het hof net als de rechtbank Alkmaar een gevangenisstraf van 8 jaar heeft opgelegd; de advocaat-generaal had 9 jaar geëist.

Jimmy S.

Jimmy S. is veroordeeld wegens de mislukte uitlokking van de moord op het slachtoffer, voor het verbergen van C. ná de moord en voor het aanwezig hebben van een aanzienlijke hoeveelheid cocaïne. Het hof heeft S. een gevangenisstraf van 3 jaar opgelegd. Dat is veel hoger dan de rechtbank Alkmaar had opgelegd (16 maanden gevangenisstraf) en de advocaat-generaal had geëist (2 jaar gevangenisstraf). Het hof vindt het benaderen van iemand om tegen betaling een moord te plegen een bijzonder ernstig feit.

Vincen M.

Vincen M. is veroordeeld voor de voorbereiding van zware mishandeling, de heling van een auto en het aanwezig hebben van cocaïne. M. is, op verzoek van Harold C. en Jimmy S., met een vuurwapen naar Alkmaar gegaan om op het slachtoffer te schieten. Uiteindelijk is dat niet gebeurd, maar het hof is van oordeel dat geen sprake was van een vrijwillige terugtred van M. op grond waarvan het feit niet strafbaar zou zijn.
Het hof heeft een gevangenisstraf van 30 maanden opgelegd. Dat is veel hoger dan de rechtbank had gedaan en de advocaat-generaal heeft geëist (14 maanden gevangenisstraf). Het hof vindt het tegen betaling voorbereiden van een misdrijf waarbij iemand met een vuurwapen zal worden beschoten, een bijzonder ernstig feit.