Gemeente Ede

vrijdag, 7 oktober 2011

GSO-bezoek Ede

info@ede.nl

Vrijdag 7 oktober 2011 bezochten ruim 100 vertegenwoordigers van provincie Gelderland en Gelderse gemeenten de gemeente Ede in het kader van het GSO stadsbezoek.

Binnen het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid (GSO) werken provincie en de acht grootste Gelderse steden samen om de leefbaarheid van de steden te behouden en te verbeteren. De ontvangst vond plaats in Cinemec. Het bezoek in Ede voerde het gezelschap langs onder andere de woonwijken Veldhuizen en Uitvindersbuurt en het voormalig industrieterrein Enka.

Een GSO-programma heeft een looptijd van 4 jaar. Elk jaar zijn er twee stadsbezoeken, zodat elke GSO-stad aan de beurt komt. De stadsbezoeken zijn bedoeld voor ontmoeting en het delen van kennis en ervaring. Bij een stadsbezoek worden de deelnemers geïnformeerd over de bereikte resultaten en de aanpak van vraagstukken.

In de ochtend maakten de deelnemers -voor zover nog nodig- kennis met het project Veluwse Poort en vertelden wethouder Simon van de Pol en directeur van Woonstede, Wim Sterkenburg over de herstructurering van de woonwijk Veldhuizen A. De naoorlogse wijk die de afgelopen jaren is vernieuwd op basis van een integrale en samenhangende wijkaanpak. Waar nieuwbouw is uitgevoerd en een groot deel van de openbare ruimte opnieuw is ingericht. De GSO-bezoekers kregen informatie over een aantal sociale activiteiten die voor verbetering van de leefbaarheid in de wijk zorgen.

Vervolgens konden deelnemers kiezen uit bezoeken aan:
* woonwijk Veldhuizen A;

* het voormalig Enka industrieterrein: particuliere herontwikkeling tot nieuw gebied voor wonen en werken met circa 1300 woningen en 50.000m2 aan commerciële en niet-commerciële voorzieningen;
* de naoorlogse woonwijk Uitvindersbuurt: sloop van 472 woningen en herbouw van 465 woningen door wooncorporatie Woonstede; of
* de hoogbouw in Ede Zuid: 8 Flats met 800 woningen. Vanuit een achterstandssituatie is er in twee fasen een flinke slag gemaakt om met voorzieningen, maatregelen en activiteiten de leefbaarheid in de flats en in de omgeving te verbeteren.

De dag werd afgesloten in Cinemec.