Gemeente Eindhoven

Maatschappelijk Ondernemen 040 nu al een succes

Maatschappelijk Ondernemen 040, een gezamenlijk initiatief van de gemeente Eindhoven en De Lage Landen om maatschappelijke organisaties en het lokale bedrijfsleven aan elkaar te koppelen, is succesvol van start gegaan. Tijdens de eerste bijeenkomst werden al 45 matches gemaakt tussen de behoeften van de organisaties en het aanbod van de aanwezige ondernemingen.

Op maandagavond 12 september vond de eerste bijeenkomst van Maatschappelijk Ondernemen 040 plaats in het Van Abbemuseum. Zestien maatschappelijke organisaties en zestien bedrijven ontmoetten elkaar daar, om te zien hoe deze partijen elkaar van dienst kunnen zijn. In een avond werden direct al 45 connecties gelegd met daaraan verbonden concrete afspraken voor een vervolg.

Volgens wethouder Depla was de avond een groot succes. "Er hing een ongedwongen sfeer, en de resultaten waren aan het einde van de avond behoorlijk concreet. Sommige mensen gingen weg met een nieuwe samenwerking op zak, voor anderen volgde de bezegeling alsnog tijdens een vervolgafspraak later in de week." Ook Ronald Slaats van De Lage Landen was tevreden met de start van het initiatief. "Goed om te zien dat iedereen zo voortvarend van start is gegaan. We gaan ervan uit dat de diverse samenwerkingen daadwerkelijk resultaten gaan opleveren. We zijn in ieder geval al op de goede weg," aldus Slaats.

Kennis, menskracht en materialen

De gedachte achter Maatschappelijk Ondernemen 040 is dat het bedrijfsleven met kennis, menskracht en materialen maatschappelijke initiatieven kan helpen in een tijd dat de overheid - mede ingegeven door de financiële teruggang - niet alle initiatieven kan blijven ondersteunen zoals dat in het verleden gebeurde. Het gaat er uitdrukkelijk níet om dat bedrijven de portemonnee trekken om geld aan de organisaties te doneren, maar om andere vormen van hulp. Te denken valt aan ondersteuning van jongeren, hulp aan gehandicapten, dierenbescherming, bijzondere vormen van onderwijs et cetera. De organisaties worden bij elkaar aan tafel gebracht om tot concrete afspraken te komen. Vrijwillig jazeker, vrijblijvend zijn de contacten allerminst.

Het idee voor Maatschappelijk Ondernemen 040 ontstond bij de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Van Gijzel, die het Eindhovense bedrijfsleven opriep om haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Niet lang daarna zaten wethouder Staf Depla (wethouder Financiën) en Ronald Slaats (CEO De Lage Landen) met elkaar aan tafel om hierover van gedachten te wisselen. De uitnodiging voor de eerste bijeenkomst leidde meteen tot veel positieve reacties van het Eindhovense bedrijfsleven, en ook de maatschappelijke organisaties waren verheugd met het initiatief.

Perfecte match

Totaalonderhoudbedrijf Van Tour Eindhoven is erg enthousiast over de samenwerking die zij zijn aangegaan met De Ontdekfabriek op Strijp-S. De Ontdekfabriek enthousiasmeert jeugd voor techniek, en doet dit onder andere samen met het ROC. Voor de leerlingen van het ROC moet een werkplaats worden gebouwd, en daar gaat Van Tour bij helpen. Niet met geld, maar met materialen, kennis en mensen. Patrick van Amerongen van Van Tour: "De activiteiten en doelstellingen van De Ontdekfabriek zijn een perfecte match voor ons bedrijf. Het is erg belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al kunnen zien hoe leuk techniek is. We zullen de vaklui de komende jaren nog hard nodig hebben."

Deloitte zat samen met de Ruud van Nistelrooy Academy aan tafel en kwam er al snel achter dat hun financiële expertise het goede doel van pas zou kunnen komen. Michelle Arets en Martijn van de Burgt van Deloitte zegden dan ook direct een samenwerking toe. "We gaan samen met de mensen van de Academy sparren over hun financiële processen. Kijken waar de mogelijke verbeterpunten zitten", aldus Arets. "Deze organisatie houdt zich daarnaast ook nog eens bezig met jongeren, en dat is nou precies de doelgroep waar Deloitte zich in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor wil inzetten."