Belgische Federale Overheid



Mooie resultaten voor Justitie tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in 2010

Datum: 07 oktober 2011

De FOD Justitie publiceerde zopas zijn jaarverslag 2010. Zoals voor andere overheidsdiensten was 2010 natuurlijk in de eerste plaats het jaar van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. De FOD Justitie was zo onder meer organisator en voorzitter van 142 vergaderdagen en vier raden van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Daarnaast organiseerde Justitie ook 20 evenementen (colloquia, seminaries, ...) waarop duizenden personen bijeenkwamen. Verschillende van die evenementen komen uitgebreid aan bod in het jaarverslag.

Al die inspanningen hebben gelukkig ook mooie resultaten opgeleverd voor de uitbouw van de Europese rechtsruimte. Zo werden onder meer nieuwe wetgevingsinstrumenten aangenomen met betrekking tot de bestrijding van mensenhandel of het recht op tolk- en vertaaldiensten in strafprocedures.

Naast de activiteiten in het kader van het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie betekende 2010 voor de FOD Justitie ook een aantal aanzienlijke doorbraken. Denken we bijvoorbeeld maar aan de hervorming van het hof van assisen, de wijziging van de kansspelwet, de ontwikkeling van een nieuwe huisstijl voor het openbaar ministerie of de verhuis van het Belgisch Staatsblad.

Raadpleeg het Jaarverslag 2010 van de FOD Justitie Externe link (PDF, 164 p. - 10,83 MB)