Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Remkes opent nieuw kantoor

Publicatiedatum : 7 oktober 2011

Commissaris van de Koningin Johan Remkes en dijkgraaf Luc Kohsiek zijn de eersten die het Gouden Boek tekenen.

Commissaris van de Koningin Johan Remkes zette donderdag 6 oktober zijn handtekening in ons nieuwe Gouden Boek. Hiermee opende hij officieel ons nieuwe onderkomen in Heerhugowaard. Met het tekenen van het Gouden Boek begint HHNK aan een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van het waterbeheer. Voor het eerst vindt de constante strijd tegen het water plaats vanuit één centrale locatie: Heerhugowaard.

Het nieuwe kantoor ligt 2,10 meter onder NAP. Zonder dijk en duin zou hier alles onder water staan. Al eeuwen houden we het droog door nauw samen te werken. Remkes: "Samenwerken in Noord-Holland leidt tot meer veiligheid, tot droge voeten, en tot schoon en voldoende water. Daar werken provincie, gemeenten, maatschappelijke organisaties en het hoogheemraadschap met z'n allen aan." Nu het hoogheemraadschap op één plek zit zijn we beter in staat de uitdagingen van klimaatverandering aan te gaan.

Gouden boek

Het Gouden Boek werd door Remkes en dijkgraaf Kohsiek getekend op NAP. Hiervoor moesten zij 2,10 omhoog. Het boek maakt deel uit van een oude traditie. Vroeger werd bij belangrijke gebeurtenissen als een schouwdiner of opening van een groot gemaal een register bijgehouden van alle genodigden. Zo staan ook Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander hierin vermeld. De namen werden gekalligrafeerd in een boek met goud op snee. Speciaal voor deze gelegenheid werd een nieuw gouden boek gemaakt, dit keer met een doorzichtige kaft om de transparantie die het hoogheemraadschap nastreeft te benadrukken. Met de ceremonie maakten de aanwezigen de verbinding tussen het verleden en de toekomst.

Open ontwerp

Het nieuwe kantoor leent zich door haar ontwerp goed voor effectieve samenwerking. De ramen, die aan alle kanten uitzicht bieden op de omgeving, maken het pand licht en prettig werkbaar. Door flexibele werkplekken wordt het kantoor efficiënt gebruikt. Het kantoor telt 450 werkplekken voor 600 medewerkers. Bijna 300 andere collega's blijven werken vanuit 6 werven en 19 rioolwaterzuiveringen.

De op 45 miljoen euro begrote bouw verliep voorspoedig waardoor de totale bouw- en inrichtingskosten 5 miljoen (totale kosten dus 40 miljoen euro) lager zijn uitgevallen. HHNK bespaart jaarlijks 3 miljoen op huisvestingskosten.