Rijksoverheid

Nederland vergroot bescherming koopvaardijschepen Koninkrijk

Persbericht | 07-10-2011

Het kabinet neemt de inhoudelijke analyse en aanbevelingen over uit het rapport Geweldsmonopolie en piraterij van de Adviescommissie gewapende particuliere beveiliging tegen piraterij onder voorzitterschap van de heer mr. J.L. de Wijkerslooth.

Belangrijkste uitkomst hiervan is dat de Nederlandse krijgsmacht in 2012 50 zogeheten Vessel Protection Detachments (VPD's) zal kunnen inzetten om kwetsbare koopvaardijschepen varend onder Koninkrijksvlag te beschermen tegen piraterij. In 2011 zijn al vijf VPD's ingezet en voor de komende maanden zijn er ook nog enkele voorzien.

De commissie adviseert ook over de inzet van reservisten en gewapende particuliere beveiligers. Deze particuliere beveiligers zou de overheid moeten inlenen en Defensie zou ze vervolgens militariseren. Voor het geval de 50 VPD's ontoereikend zijn, zal het kabinet alvast de haalbaarheid uitwerken van de inzet van reservisten en gewapende particuliere beveiligers met de status van militair. Voor het einde van dit jaar wordt de Kamer hierover geïnformeerd. Pas als de uitbreiding van de militaire VPD-capaciteit niet toereikend blijkt, zal het kabinet een besluit nemen over het al dan niet mogelijk maken van privatisering. De voorwaarden daarvoor moeten nader worden onderzocht.

Nederland levert al enige jaren in verschillende vormen een bijdrage aan de bescherming van de koopvaardij rondom de Hoorn van Afrika en de bestrijding van piraterij. Zo wordt de Koninklijke Marine ingezet om internationale handelsroutes veilig te houden en om piraterij op volle zee te bestrijden. Mede om de oorzaken die leiden tot piraterij te bestrijden blijft Nederland zich in internationaal verband inzetten voor de bevordering van de stabiliteit in Somalië en de wederopbouw van staatsstructuren. Nederland blijft ook actief in de opsporing en vervolging van piraten. Zo is Nederland voortrekker geweest in de oprichting van de Taskforce Opsporing en Vervolging Piraterij. In deze Taskforce geven magistraten van verschillende EU-lidstaten gestalte aan een gezamenlijke, strafrechtelijke aanpak voor de lange termijn van het piratenprobleem. Verder is Nederland op dit moment voorzitter van de Contact Group for Piracy off the Coast of Somalia.