GAIA

07/10/2011

Op Werelddierendag (4 oktober 2011) organiseerde de FOD Volksgezondheid een colloquium over 25 jaar Dierenwelzijnswet. In het parlementair halfrond kwamen dierenorganisaties, wetenschappers, vertegenwoordigers van farmaceutische bedrijven, van de Boerenbond, van de overheid, volksvertegenwoordigers ... samen voor een grondige evaluatie van de Dierenwelzijnswetgeving van 1986 tot nu. Geen verhitte discussies of verwijten, maar een sereen debat waarin niet alleen gereflecteerd werd over 25 jaar Dierenwelzijnswet, maar waar men ook vooruitkeek naar de toekomst, een actualisering van de Dierenwelzijnswet.

Impact van GAIA

Verschillende sprekers wezen tijdens hun betoog op het belang van GAIA, en hoe de campagnes en acties van GAIA door de jaren heen een belangrijke impact hadden op het beleid en de wetgeving omtrent Dierenwelzijn. Hans Bonte, voorzitter van de Kamercommissie voor Volksgezondheid, illustreerde dat dit nog steeds het geval is. Daags na de lancering van onze bontcampagne met JCVD, sloot Hans Bonte het colloquium af. Hij richtte zich naar de vertegenwoordigers van GAIA in het halfrond en zei dat hij, net als andere parlementairen, al bijzonder veel e-mails ontvangen had van mensen die net als GAIA een verbod willen op pelsdierkwekerijen in België.

Michel Vandenbosch: "Dierenwelzijn moet federaal blijven"

GAIA- voorzitter Michel Vandenbosch hield een toespraak over de evolutie van de werking van dierenwelzijnsverenigingen en hun impact op de wet. Daarbij wees hij naar de acties en campagnes van GAIA die onder andere leidden tot het verbod op straatpaardenkoersen, de oprichting van de dierentuinencommissie, de wettelijke positieflijst, het verbod op de handel in zeehondenproducten... Onze voorzitter sprak zich ook uit tegen de regionalisering van Dierenwelzijn, zoals formateur Elio Di Rupo voorstelde in zijn nota. Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond, is het met GAIA eens. Hij vindt regionalisering "onzin" en "hoopt dat hij zich over 25 jaar niet moet afvragen waar een dier gelukkigst is: in Wallonië, Brussel of Vlaanderen?".

Michel Vandenbosch: "Laat deze 25ste verjaardag van de federale Dierenwelzijnswet niet de laatste zijn. De dierenbeweging is helemaal geen vragende partij voor de regionalisering van Dierenwelzijn. Breng Dierenwelzijn onder bij een federale minister die onder andere bevoegdheden- maar onder geen beding landbouw- dierenwelzijn uitdrukkelijk in de titulatuur draagt."

Ann De Greef over dierproeven

In het kader van de debatten over dierenwelzijn in de toekomst, nam GAIA-directeur Ann De Greef deel aan het debat omtrent proefdieren. Zij debatteerde met Piet Dierckx (Janssen Farmaceutica), Joseph-Paul Beaufays (FUNDP, Namen) en Vinciane Despret (ULg, Luik) over communicatie en vertrouwelijkheid van het onderzoek. Ann pleitte voor meer transparantie en benadrukte het probleem van extrapoleerbaarheid. Wat werkt op een muis, werkt daarom nog niet op een mens. Mensen zijn geen muizen van 70 kg. "Hoeveel pijnlijke experimenten worden uitgevoerd zonder verdoving, op hoeveel dieren en waarom? Essentiële vragen waar we geen antwoord op krijgen" , klaagde GAIA-directeur Ann De Greef aan.

Tags: Boerenbond Dierenwelzijnswet