Gemeente Echt-Susteren


Onze gemeente werkt aan een Structuurvisie !

De Wet vereist dat elke gemeente een structuurvisie heeft. Hierin geeft ze haar visie op de ruimtelijke ontwikkeling van haar grondgebied. De gemeenteraad moet zich na vaststelling van de visie hieraan houden. Voor de burger geeft de visie inzicht in de ontwikkelingsmogelijkheden die er zijn in een bepaald gebied.

De gemeente Echt-Susteren beschikt nog niet over een dergelijke visie. Wel is er de Strategische Visie 2020. Deze is in 2008 samen met vele betrokken burgers opgesteld. Hij voldoet echter niet aan de wettelijke eisen. Zo zit er bijvoorbeeld geen financiële uitvoeringsparagraaf in die aanduidt hoe de doelen daadwerkelijk gehaald worden.

De structuurvisie bevordert de samenhang tussen ruimtelijke ontwikkelingen en projecten en is de basis voor bestemmingsplannen en het beschikbaar stellen van subsidies. Ook biedt hij de grondslag voor m.e.r.-plichtige activiteiten en projecten, voor het vestigen van voorkeursrecht op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten en voor het toepassen van de Grondexploitatiewet voor verevening van bovenplanse kosten.

Â

Meningpeiling

Op 29 september jl. besloot onze raad een structuurvisie op te stellen. Gestart wordt met een traject van meningpeiling over de wensen die leven voor het buitengebied en het stedelijk gebied. Hiervoor spreken we met externe organisaties als LLTB, milieufederatie, dorpsraden, ondernemersvereniging en Recron. Via Waekblaad en onze website verzamelt de raad burgerreacties. De mening van bestuur en raad wordt geïnventariseerd in vier raadsbijeenkomsten.

Â

Raadsbijeenkomst: anders dan anders!

De eerste raadsbijeenkomst gaat over de themaâs die spelen in ons buitengebied. Hij vindt plaats op maandag 10 oktober vanaf 19.30 uur in de raadszaal. Voor deze bijeenkomst zijn raadsleden, cie RO, cie MV en het College uitgenodigd. Het wordt een sessie met een interactief karakter, benen mogen op tafel en de politieke pet mag even in de kast blijven⦠Wil je weten hoe het gesprek verloopt, dan ben je welkom op de tribune!

Â

Planning

In februari 2012 worden de binnengekomen meningen van burgers, externe organisaties, politiek en bestuur gebundeld tot een Hoofdlijnennotitie. Met de vaststelling van deze Hoofdlijnennotitie op 1 maart a.s. geeft de raad richting aan wat ze wil in haar buitengebied en in het stedelijk gebied. Dit vormt de basis voor de structuurvisie. Streven is om eind 2012/begin 2013 de structuurvisie vast te stellen. Voor die tijd zal er nog een informatieavond plaatsvinden en is er de wettelijke mogelijkheid voor onze burgers tot het indienen van een zienswijze op de ontwerp-visie.

Â

Meer informatie:

Team Ontwikkeling, Ellen Janssen (887) of
ellen.janssen@echt-susteren.nl

Â